Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Србија да има што боље односе са САД БРНАБИЋ: У САД не по подршку за Косово

0

Србија мора да стреми што бољим односима са САД, „великом, највећом силом“, да гледамо како да што више добијемо за свој народ, а што мање изгубимо у тим односима, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је, на отварању изложбе „Краљевина Србија и САД“ поводом 100 година од Српског дана у Вашингтону, рекао да очекује од САД да разумеју да Србија не може да да више од оног што су њени интереси и да „Америка поштује Србију онако како Србија поштује Америку“.

Брнабић: Нисам дошла у САД по подршку о питању Косова

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да није дошла у САД по подршку, али да јој се чини да се сада Србија и САД боље разумеју када је реч о питању Косова.

Ана Брнабић је на крају вишедневне посете САД у интервјуу за Глас Америке рекла да је оно што је добро и другачије него у ранијим администрацијама јесте то да су сада спремни мало више да чују шта је то што Београд све ради. Упитана да ли је на састанцима у САД добила подршку за политику Србије када је реч о Косову, она је рекла да САД сада можда мало боље разумеју став Србије и да су можда мало пријемчијивије за то што Србија ради.

„Али пошто нисам дошла по подршку, подршку нисам ни добила, дошла сам да отворим једно ново поглавље у разумевању САД и Србије и надам се да сам барем мало успела у томе“, казала је Ана Брнабић.

На питање да ли се Србија сада политиèки боље разуме са САД или са Русијом, она је рекла да Србија није измеðу САД и Русије или САД или ЕУ, или ЕУ или Русије, као и да је стратешки циљ Србије èланство у ЕУ и да искрено имплементира реформе.

„Нисмо разговарали никада на овим састанцима о томе да ли је Србија измеðу САД и Руске Федерације, тако да мислим да то није тема“, навела је Ана Брнабић.

Говорећи о састанку са секретаром за финансије Стивеном Мнучином она је рекла да је оно што је добро јесте што ће бити настављен рад на „неким јако конкретним стварима“ које се тичу обостраног опорезивања, што у великој мери онемогућава додатне америчке инвестиције.

 

Она је додала да јој је на то указано на састанку са Сербиан Ентерпреноуорс Цлуб, са српским привредницима из Силицијумске долине, тако да су они рекли да ако може да се реши тај проблем онда би било сигурно више сарадње између макар ИТ и иновативних предузећа из Силицијумске долине које воде људи из Србије и њиховог пословања у Србији.