• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • ВУЧИЋ: Политички заокрет, Србија ће смањити зависност од руског гаса
Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Политички заокрет, Србија ће смањити зависност од руског гаса

0

Aleksandar Vucic AAP

У интервјуу за америчку агенцију АП, који је дао током посете Тирани, Вучић је навео да је Србија по питању енергетске безбедности, спремна да користи гас из више извора, што је, како је рекао, „веома важно за наше америчке пријатеље, такође“, преноси Бета.

АП наводи да је премијер рекао да је једна од могућности гасовод којим би се гас у Европу допремао из Азербејџана.

„Што се тиче енергетске безбедности, енергетске сигурности, Србија је спремна за диверсификацију извора гаса, што је такође веома важно за наше америчке пријатеље“, рекао је Вучић у интервјуу који је за АП дао у Тирани, где се налази у дводневној посети.

Агенција оцењује да подршка гасоводу за транспорт гаса из Азербејџана представља велики политички заокрет за Србију, традиционалног руског савезника.

Такав потез Србије у Москви би могао да наиђе на неодобравање, додаје АП.

АП наводи да САД охрабрују балканске државе да се окрену алтернативном транс-јадранском гасоводу, којим ће се азербејџански гас транспортовати од Каспијског језера до Италије, уместо да полажу наде у пројекат који подразумева транспорт руског гаса преко Турске.

Запад отужује Русију да користи гас као средство за јачање политичког утицаја у земљама као што је Србија, додаје АП.
Српски премијер поручио је из Тиране да земље региона од Европске уније очекују бољу и већу помоћ, а ако то није могуће онда Европа то треба да каже како бисмо се сналазили сами.

„Треба нам новац из европских фодова. Доста нам је семинара, треба нам новац за изградњу путева и пруга. Ако не можете определити средства онда кажите, па ћемо ми наћи средства“, рекао је премијер Вучић у дискусији на конференцији „Тирански разговори 2015.“, у организацији Бечког економског форума.

Наш народ, казао је, не треба потцењивати јер они очекују конкретне резултате.

Скуп у Тирани, указао је премијер, представља „крик свих учесника“ и позив ЕУ и Европској комисији да анализира ситуацију, добро је сагледа и на прави начин оцени – да нам помогне и боље и више.

На питање модератора форума, некадашњег шефа немачке дипломатије Јошке Фишера, шта премијери региона очекују од предстојећег Самита о Западном Балкану, који ће крајем августа бити одржан у Бечу, Вучић је рекао да је грађанима потребно „нешто опипљиво, неки конкретни резултати“.

„Доћићемо у Беч корз два месеца и надам се да ћемо имати нешто да понудимо и покажемо канцеларки (Ангели) Меркел и свима нама, а пре свега нашим грађанима. Да кажемо: у реду, направили смо заједничке пројекте, који се вежу за изгранђу путева и пруга“, навео је премијер и додао да су најважнији пројекти у региону дефинисани и договорени још на састанку са комесаром Јоханесом Ханом у Бриселу.

Према његовим речима, убрзавање европских интеграција за све у региону је нешто што је јако важно за овај део Европе, јер регион Балкана је и даље „рањив и суочен са доста политичких и економских проблема“.

И албански премијер Еди Рама је истакао да од бечког скупа очекује већу пажњу и помоћ ЕУ.

(РТС)