Прочитај ми чланак

Вучић: Срби браћа по оружју са Американцима, Енглезима и Канађанима

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, на обележавању 76. година мисије Хилијард – спасавања савезничких пилота у Другом светском рату, да је народ Шумадије показао храброст и да су Срби тада са Американцима, Енглезима и Канађанима, постали браћа по оружју.

Он је рекао да ће свако пронаћи разлог и кривити другог зашто се тај однос током ’90-их, а посебно 1999. године, променио.

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

Вучић је нагласио да је у 20. веку Србија изгубила огроман број становништва, али да је чувала своју слободу и да се трудила да осветла образ.

„Хвала Шумадији на жртви коју су поднели и храбрости коју су показали и да им кажемо да Србија брже се развија и иде напред. То не можемо сами, за то су нам потребни пријатељи, компромиси и мир. Заједно смо јачи“, поручио је Вучић.

Он је рекао да се Срби често деле, али да мисли да су та времена прошла, да не треба да дође до једноумља, али да буду јединствени – да Срби престану да се деле на „партизане и равногорце“.

Вучић је навео да се у последњих годину дана три пута поправио однос грађана Србије према САД.

Члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик оценио је да се данас обележава догађај који „нису године сатирања бациле у заборав“.

Он је сматра да је мисија Халијард „одраз борбе нашег народа за слободу и пријатељства који наш народ носи у себи као једну од највећих вредности“.

Додик је поручио да је отаџбинска војска била је део савезничких снага.

Становник Прањана Родољуб Јанковић, који је био дете у време мисије Халијард, поклонио је Вучићу флашу ракије, а амбасадору САД Ентонију Годфрију дао ракију за председника САД Доналда Трампа.

„У овој је боци лек, снага и храна. Амерички и српски народ морају бити пријатељски народи и да пруже руку једни другима за сва времена“, рекао је Јанковић.

Вучић је изјавио да су односи Србије и САД у успону и да се нада да ће у будућности бити бољи, али да је за то потребно много времена.

Упитан о дијалогу са Приштином, Вучић је рекао да је Србија увек спремна за разговоре, али да је „за танго потребно двоје“.

Коментаришући одлагања састанка у Бриселу у анставку дијалога Београда и Приштине, Вучић је рекао како мисли да је тамо неко заражен корона вирусом и да ће сви морати да иду у карантин.

Он је поручио да је Србији потребно 24 до 48 сати да би могла да потврди присуство дијалогу.

На питање да прокоментарише насловну страну „Вучић обнавља Душаново царство“, он је нагласио да Србија жели мир у региону.

„Ми немамо жељу да мењамо било какве границе, нас само занима да се поштују права српског народа, као што ми поштујемо права других народа“, рекао је Вучић.

Поводом навода о парцелама које има његов брат у Војводини, Вучић је рекао да четири дана чека папире о томе, али да нема ништа од тога.

На питање ко је на Газиводама написао „Трампово језеро“, Вучић је рекао да су то људи сами качили, да га људи на Косову воле, али мисли да је тај натпис „обична људска реакција“.

Становник Прањана Родољуб Јанковић, који је био дете у време мисије Халијард, рекао је да су мештани одлучили да Вучићу поклоне парцелу у Прањанима.

Упитан о премештању посмртних остатака научника Михајла Пупина из САД у Србију, Вучић је рекао да ће се тиме бавити и да се нада да ће САД имати разумевања за то.

Годфри изјавио саучешће поводом погибије пилота

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри данас на обележавању 76. година мисије Халијард – спасавања 500 америчких пилота у Другом светском рату, изјавио је саучешће породицама пилота који су у петак погинули када се срушио авион Миг-21.

„Јучерашње страдање српских пилота подсећа колико је опасан тај посао“, поручио је Годфри.

Он је рекао да за ту акцију зна мало људи, јер је дуго чувана као тајна, али да су фондација Халијард и председник Србије Александар Вучић допринели да се две нације сете те заједничке мисије.

Годфри је рекао да мисија Халијард сведочи о обичним људима, Шумадинцима, који су свој живот ставили на коцку спасавајући пилоте САД, да су рекли не мржњи и да су се окренули људском достојанству.

Он је поручио да се партнерство Србије и САД заснива на заједничким вредностима.

„И тада и сада делимо исту визују будућности“, рекао је Годфри и честитао Влади Србије на споразуму постигнутом у Вашингтону, те навео да је то одлика државне зрелости и лидерске храбрости.

Представници фондације Халијард и команде за специјалне операије рекли су да су народи Србије и САД радили заједно пре 76. година, као и да су били хероји.

Церемонија је почела полагањем венаца, после које је одржан минут ћутања за пилоте који су јуче погинули у паду авиона Миг-21.