Прочитај ми чланак

Вучић се жалио на пресуду суда да Обрадовићу плати 200.000

0

Председник Србије Александар Вучић жалио се на првостепену пресуду Првог основног суда у Београду, којом се обавезује да исплати 200.000 динара лидеру Двери Бошку Обрадовићу на име "повреде угледа и части", јер га је у својим јавним наступима назвао лоповом и фашистом. Обрадовићев адвокат Владимир Тодорић каже да је Виши суд према закону у обавези да на жалбу одговори у року од девет месеци али да се у просеку чека од три месеца до годину и по дана.

Суђење по тужби Бошка Обрадовића је трајало две године. Председник Србије Александар Вучић се на њему никада није појавио, а Први основни суд у Београду донео је 26. новембра прошле године првостепену пресуду којом се председник Србије обавезује да лидеру Двери Бошку Обрадовићу плати 200.000 динара са затезном каматом, а у року од 15 дана. Како се наводи у пресуди, Вучић је у обавези да Обрадовићу уплати тај новац “на име накнаде нематеријалне штете у виду претрпљених душевних болова, а због повреде угледа и части”.

Повод за Обрадовићеву тужбу била су два гостовања Александра Вучића на ТВ Пинк од 13. и 16. фебруара 2019. године, у којима га је живом преносу назвао “лоповом” и “фашистом”.

“Ја са њима нећу да се састанем. За народ и грађане сам увек отворен, а за ове лопове не. Зашто нису у затвору, то је тешко питање. Зато што су целокупан правосудни систем они поставили”, рекао је тада Вучић, а наводи се у пресуди објављеној на сајту Двери.

Лидер СНС је три дана касније од тог гостовања на Пинку из Минехна поручио:

“Србија има много важнијих проблема од тако и толико неозбиљних људи као што су Ђилас, Јеремић и онај фашиста Обрадовић”.

Пресуда којом је Вучић проглашен кривим донета је 26. новембра 2020. године, а Бошко Обрадовић је тада изјавио да је “ово велики дан и историјски тренутак када је независно судство у Србији донело прву судску пресуду против Александра Вучића, као не само појединца већ и симбола актуелне власти”.

Адвокат председника Србије Драган Палибрк је, међутим, поднео жалбу два месеца касније – 20. јануара 2021. године.

Правни заступник Бошка Обрадовића, адвокат Владимир Тодорић за Нова.рс каже да су већ одговорили на ту жалбу и да се сада чека одлука Вишег суда.

“По закону они имају рок од девет месеци, али у просеку се на одлуку Вишег суда по жалби чека од три месеца до годину и по дана”, рекао је Тодорић.