Прочитај ми чланак

Вучић саопштио да је КФОР одбио захтев Србије за повратак војске на Косово

0

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је КФОР одбио захтев Србије за повратак војске на Косово и Метохију.

„Ја не мислим да се много ко пита о одговору, чини ми се да смо сви знали и очекивали тај одговор. У свом пажљиво састављеном писмену упућеном Влади Србије, а потом и преко војног кабинета сам и ја добио на упознавање, одговорили да нема потребе за повратком војске Србије и оружаних снага Србије на територију КиМ, позивајући се на Резолуцију 1244 где истичу своју улогу, али се нису позвали на део Резолуције где је то дозвољено“, „, рекао је Вучић на телевизији Пинк.

Како је додао, писмо је уручено на Бадње вече. Вучић сматра да би позитиван одговор на тај дан био у реду, те да није умесно негативан одговор послати на такав празник.

Говорећи о два рањена дечака на КиМ, Вучић је рекао да је срамна кампања из света подршке Куртају.

„Као случајно је пуцано на дете“, казао је Вучић и додао да му нико од званичника није послао поруку да је ужаснут нападом на децу, а да је добио 11 порука амбасадора због Раде Трајковић, када је два сата седела на административном прелазу.

„А пуцање на српске дечаке их није насекирало. То говори о свима њима, и о односу према српском народу. Ја нисам очекивао другачији одговор Кфора. И питање је да ли ићи на седницу Савета безбедности. У нашој земљи постоје две групе које врше притисак због КиМ. Једни су тобожње патриоте који само праве проблем својој земљи. Они ће тражити седницу СБ УН. Идемо сутра, ок, подржаће нас Руси. А шта ћемо онда. Они ће да изгласају да се не врате српска војска и полиција. Шта ћемо после те седнице, да оставимо Куртију да коментарише како је и СБ УН одбио то“, истакао је Вучић.

„Шта ћемо ако одемо на седницу СБ УН , шта ћемо добити ако они тамо изгласају да наша војска не може да се врати? Да оставимо могућност да Курти то користи за себе“, рекао је.