Прочитај ми чланак

Вучић рекао својима да се спремају за изборе после Светог Николе, а Београд…

0

Александар Вучић позвао је своје коалиционе партнере и рекао им да се припреме за изборе након Светог Николе, односно 19. децембра, сазнаје Нова.рс. То се односи на редовне локалне, покрајинске, али и ванредне парламентарне изборе. Када је реч о ванредним београдским изборима, они су и даље на „чекању“ јер нема договара између Вучића и градоначелника Александра Шапића, а Вучић не сме да ризикује и изгуби Београд.

Како тврди извор Нове близак СНС, Вучићев циљ је да дефинитивно споји локалне, покрајинске и парламентарне изборе.

“Вучић их је све позвао и обавестио да се припремају за изборе. Био је јасан око тога за које изборе би требало да се спремају. Рекао је да ће сигурно ићи на ванредне парламентарне изборе, што би значило да ће ускоро доћи и до убрзаног распуштања скупштине. Нама свакако иду редовни локални и покрајински, па ће их спојити са парламентарним“, објашњава извор Нове.

Када је реч о одржавању ванредних београдских избора, о њима Вучић није обавештавао коалиционе партнере. Према речима саговорника Нове, избори у главном граду и даље су „на чекању“ јер још увек нема договора између Вучића и Шапића, тврди извор Нове.

„Нема још увек договора између њих. Председник је рекао свима у коалицији да ће им накнадно јавити какав је план за Београд, јер се још увек није договорио са Шапићем. Градоначелник неће да поднесе оставку, па због тога још увек чекамо инструкције за Београд“, објашњава извор Нове близак СНС.

Као што је Нова раније објавила, Шапић није спреман да поднесе оставку и иде на ванредне изборе. Он жели пун мандат на челу главног града, што је према сазнањима Нове јасно подвукао и председнику Вучићу.

Наиме, у случају ванредних избора у Београду Александар Шапић би могао да на изборе изађе сам и затражи и добије подршку десничарских партија. са тим Вучић не жели да ризикује.

Вућић трчи трку на локалу са националног нивоа

Политиколог Душан Миленковић каже за Нову да ће Вучић кроз ванредне парламентарне изборе и кампању на националном нивоу настојати да побољша резултат на локалним изборима.

„Вучић је у изборној ноћи, а касније и Ана Брнабић у свом експозеу за свој мандат, најавио да су ће овај сазив парламента трајати до пролећа 2024. године. Јесте Вучић имао различите изјаве након тога, али и његове колеге из партије који су покушали да замуте воду и припрете да ће бити избора пре пролећа, али је чињеница да је Вучић рекао да ће мандат парламента трајати до 2024. године“, објашњава саговорник Нове.

Миленковић напомиње да ће се на пролеће бити одржани редовни покрајински и локални избори, који ће према његовим речима бити другачији од претходних.

„Опозиција их неће бојкотовати и ипак се клатно мало померило ка опозицији јер сви догађаји од 2022. године, дакле од прошлих избора, мало по мало крњили су власт СНС поготово у Београду. То значи да покрајински и локални избори могу да донесу другачију ситуацију него прошле године, односно да СНС може да има власт у мањем броју општина него што има сада. Верујем да је Вучићев циљ број један да очува што више опција у својој власти, а једини начин да то уради је да Вучић трчи ту трку са локалним самоуправама. Он ће трчати ту трку тако што ће расписати парламентарне изборе. У том случају ће имати једну јаку националну кампању са којом може да повећа резултат користећи своје име и презиме. Вучић је много популарнији од СНС, а вероватно је и у многим општинама та разлика и већа“, закључује Миленковић.

Иако неће бити формалан кандидат на изборима јер обавља председничку функцију, Вучић свакодневно обилази Србију и припрема терен за изборе. Он отвара мостове, путеве, болнице, разговара са грађанима и свакодневно у својим обраћавањима најављује нове инвестиције како би донео добре вести својим гласачима.