Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ПРИЗНАО: Србија у ЕУ 2025 ако потпишемо обавезујући споразум са Албанцима

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће Србија, уколико Београд и Приштина до 2019. потпишу правно обавезујући споразум, добити све гаранције за улазак у Европску унију до 2025. године.

Вучић је за телевизију Прва рекао да је са немачком канцеларком Ангелом Меркел разговарао о правно обавезујућем споразуму, али да је папир још бео.

„Уколико потпишемо тај споразум добићемо све гаранције, а гаранције које добијамо у Берлину су гаранције у које највише верујем“, рекао је Вучић.

На питање шта је сада на столу у преговорима са Приштином, Вучић је навео да ће народу о томе говорити почетком априла.

„Са канцеларком сам причао о свему. Папир је и даље бео, али свакаквих ствари ту има и разговарао сам са канцеларком Меркел о различитим модалитетима“, рекао је он.

На наводе о „тајним преговорима“, Вучић наводи да нема ничега тајног.

Он је рекао да се залаже за компромисно решење са Приштином, али није хтео да коментарише идеју поделе Косова.

„Како год да решимо питање наших граница са Приштином, како год да решимо територијално питање са Косовом, неће бити конфликата. Та врста разрешења доводи до престанка сукоба Срба и Албанаца. Апсолутно сам сигуран да ће уклонити непријатељство које постоји више од 100 година“, рекао је он.

Председник Србије казао је да би непотписивањем споразума Србија била заустављена на свом европском путу и изгубила би директне стране инвестиције.

„Не бих то назвао санкцијама, али то је природни зид који више не можете да пробијете. Зато сам све време инсистирао на неопходности компромиса и нису ти разговори лаки и не свидјају се све моје идеје немачким домаћинима. Али нисам ја овде дошао на кафу јер кафу не пијем, нити канцеларка Меркел има времена за губљење. Нити сам дошао да видим Берлин“, казао је он.

Он је рекао и да ће у априлу изаћи са нечим конкретним пред градјане, када је реч о Косову, али да то „не значи да ће Вучић признати Косово“.

„Новинари у Србији нису убијани од времена ДОС-а“

Вучић је изјавио је вечерас да од времена власти ДОС и од 2003. године у Србији није убијен ниједан новинар и додао да сматра да у Србији има слободе, па и слободе медија.

Упитан како коментарише изјаву добитника пулицерове награде Метјуа Каурана Галиција да је Србија следећа земља у којој ће бити убијен новинар, Вучић је у интервјуу за телевизују Прва рекао да „сваки новинар који се бави политичком информативом мисли да је важнији од политичара“.

„Занимљиво да се догодило убиство у Словачкој. Шта ја да кажем? Лагали сте? Новинари су убијани у Француској, Данској, Словачкој, Малти. У Србији од ДОС власти није било убијених новинара. Осим Маре Драговић (Пинк) која је лакше повредјена и Гордане Узелац (Пинк) која је мало теже повредјена, тежих повреда није било. Било је гурања новинарке Лидије Валтнер (Данас)“, рекао је Вучић.

Он је рекао да мисли да у Србији има слободе, али да је спреман на разговоре, ако неко мисли да по том питању нешто може да се уради.

„Ако сам вам ја наредјивао питања, реците, ако сам наредјивао шта да ме не питате, реците градјанима Србије“, рекао је Вучић.

Вучић је додао да у време власти Демократске странке нигде у медијима није могло да се говори против тадашњег градоначелника Београда Дагана Дјиласа, док је о тадашњем председнику Србије Борису Тадићу још понегде могло нешто да се каже.

Он је додао да се свима одазива на интервјуе, али да не иде на једну телевизију, јер она „24/7“ води кампању против њега и Владе Србије.