Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ПОПУШТА: Србија улази у војни савез са Русијом?

0

Србија ће интензивирати сарадњу са Организацијом за колективну безбедност и сарадњу, рекао је Николај Бордјужа, генерални секретар те организације.

vladimir-putin-ruska-vojska-675x403

Наиме, како је Бордјужа рекао, Србија ће следеће године бити активније укључена у безбедносне операције Организације за колективну безбедност и сарадњу, познате као „руски НАТО“ или „Путинов НАТО“.

Србија има статус посматрача у тој организацији од 2013, а Бордјужа каже да је активна сарадња почела тек пре неколико месеци. У Организацији за колективну безбедност и сарадњу су, поред Русије, и земље које се сматрају блискима тој земљи, као што су Белорусија, Казахстан, Јерменија, Киргистан и Таџикистан, док су посматрачи Србија и Авганистан. У овој организацији били су и Азербејџан, Грузија и Узбекистан, али су иступили.

Организација за колективну безбедност и сарадњу озбиљно сарађује са Србијом и та сарадња је почела на иницијативу председника Србије Томислава Николића. Представници Србије ове године били су присутни на командно-штабној вежби у Пскову и на вежби мировних снага у Белорусији. Сарадњу са Србијом смо тек почели, фактички пре неколико месеци. Планирамо да је следеће године продубимо, да укључимо представнике српских безбедносних снага у заједничке вежбе и у наше безбедносне операције, нарочито оне које се тичу борбе против трговине наркотицима и за информатичку безбедност. Такође, планирамо укључивање представника Србије у борбену обуку здружених снага Организације – казао је Бордјужа.

Он је додао да Србији нуде сарадњу због заједничких безбедносних проблема, баш као што су је нудили и Европи и НАТО-у.

– Што се нас тиче, Србија не мора да постане пуноправни члан Организације за колективну безбедност и сарадњу, нама је битна сарадња с њима јер имамо заједничке безбедносне проблеме. Све што радимо кад је у питању обједињавање наших снага, радимо у корист наших народа, а не политике. Ако нашим пријатељима из Србије можемо да помогнемо на било који начин како би се повећала безбедност, то ће бити од користи – казао је Николај Бордјужа.

Аналитичар Бојан Димитријевић рекао је јуче за „Блиц“ да не верује да је официјелни став Министарства одбране да се интензивира та сарадња.

– То су вероватно гласине које су стигле до те организације. Ова организација нема директне везе са Србијом, и нама ту није место. Они се баве махом безбедношћу Русије и земаља на Кавказу и у средњој Азији. Морали бисмо да се чувамо, односно да се позовемо на неутралност. Ако имамо неутралност у односу на НАТО, требало би да је имамо и у овом случају – каже Димитријевић.

Из Министарства одбране јуче нисмо добили коментар на изјаву Бордјуже о приближавању Србије „Путиновом НАТО-у“.