Прочитај ми чланак

Вучић побеснео због Дачићеве листе на изборима

0

Информација да ће се изборна листа СПС и Јединствене Србије звати „Ивица Дачић премијер“ није добро прихваћена код председника Србије Александра Вучића. Како Нова сазнаје, Вучић је био прилично љут када је чуо да је Дачић тако назвао своју листу за децембарске изборе. Иста ситуација десила се и прошле године, јер је СПС тако назвао листу и на општим изборима 2022. године.

Позивајући се на изворе из врха СПС, Данас је објавио да ће изборна листа социјалиста и Јединствене Србије понети назив „Ивица Дачић премијер“. Управо информација да главна порука социјалиста, где поручују да ће Дачић бити премијер, није добро прихваћена од стране председника Александра Вучића.

„Вучић је и прошле године замерио Дачићу јер је у назив листе ставио премијер. То је урадио на прошлим изборима, а ево сада ове исто. Вучић је због тога био љут, јер је то на неки начин прст у око за СНС“, прича извор Нове из напредњачких редова.

Саговорник Нове додаје да Дачић зна да такав назив нервира Вучића, те да је прилично чудно да се у овом тренутку лидер СПС опредељује за такав назив листе, док део медија који је близак власти напада Дачића.

Прорежимски медији започели су серију напада на Социјалистичку партију Србије и Ивицу Дачића, оптужујући их да “намигују опозицији” и практично спремају “превару”, сличну оној из 2008, кад су “продали” тадашњег радикала Александра Вучића и у Београду формирали власт са ДС.

У готово свим текстовима истиче се “највећа политичка превара” Дачића и СПС-а, коју су “приредили” 2008. Иако је претходно било договорено формирање власти у престоници, социјалисти су направили нови договор – формирали власт са ДС, те су отписали договор са радикалима. Они потом подсећају да се након четири године ситуација потпуно окренула, па је СПС 2012. формирао власт са СНС и забио нож у леђа дојучерашњим партнерима – демократама.

Да би сценарио био потпуно, наводе и да су неки лидери опозиције на састанку Дачића означили као потенцијалног партнера и шансу после избора.

Ипак, из редова социјалиста више пута су демантовали да ће бити сарадње са опозицијом. Лично је председник СПС Ивица Дачић у честитки СНС поводом 15 година од осниваја СНС изразио наду да ће две странке наставити сарадњу и “после победе на децембарским изборима”.

„Уверен сам да ћемо такву сарадњу наставити и после победе на децембарским изборима, у интересу Србије и боље будућности свих грађана наше земље, као и српског народа у целини“, наводи се у честитки Ивице Дачића.

Сарадња СНС и СПС – „брак“ који траје дуже од деценије, али у којем има трзавица. Од доласка СНС на власт, социјалисти су пружали активну подршку највећој партији. Без њих не би биле формиране минимално две Владе, али њихова сарадња није увек пролазила без трзавица.

Последњи сукоб између две странке десио се у фебруару, када Вучић није био задовољан подршком коју му је СПС пружао у Скупштини када је дошао на позив посланика да прича о ситуацији везаној на Косову.

„Западни агент Рада Трајковић (годинама Шешељева и Вучићева најближа сарадница) каже да тражим аболицију за своју породицу, а не спас за српски народ на Косову. Лаже, као и сви они у Скупштини који су говорили све оне бесмислице. Брани ме таман као и моји коалициони партнери. Зато народе само да имате у виду да је моја породица овде, остаће у Србији, као и ја“, поручио је Вучић у фебруару са свог налога на Инстаграму.

Касније је рекао да су односи са СПС нарушени, али ипак цела ситуација се изгладила, па је сарадња настављена.

Стрелицу незадовољства према СПС Вучић је изрекао у изборној ноћи прошле године. Тада је са конференције за медије где је прогласио изборну победу рекао постоје „они који су профитирали на украјинској кризи“, као и да „СНС неће формирати власт са онима који су на неодговоран начин злоупотребили навијачко расположење грађана“.

Аналитичари и познаваоци прилика могли су само да се сагласе да је Вучић овакву поруку упутио Ивици Дачићу и социјалистима, који су искористили проруски оријентисане грађане како би додатно учврстили подршку међу бирачким телом.