Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ОКРЕНУО ЛЕЂА ЛУКАШЕНКУ? Србија потписала Декларацију ЕУ о Белорусији

0

Србија се придружила Декларацији о председничким изборима у Белорусији, коју је Европска унија усвојила 11. августа, а у којој се између осталог наводи то да избори нису били фер и слободни. На тај начин, власти у Србији окренуле су леђа "великом пријатељу" Александру Лукашенку, а о феноменалним односима две земље редовно је до сада говорио и председник Александра Вучић, који је у децембру прошле године угостио белоруског лидера. Односи међу њима овом одлуком дефинитивно ће бити драстично промењени.

Одлуку Србије да подржи Декларацију о председничким изборима у Белорусији поздравио је и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, што је објавио и на Твитер профилу.

Сем Фабрици, међутим, није имао исти став о изборима у Србији 21. јуна. Тада је тврдио да су избори протекли у регуларном тону, док са друге стране, за оне у Белорусију сматра да нису били фер.

Више стотина хиљада људи протестује против Лукашенка, ФОТО: Тwиттер
Више стотина хиљада људи протестује против Лукашенка, ФОТО: Тwиттер
Такође, одлука о „окретању леђа Србије Белорусији“ поздрављена је и од амбасадора САД у нашој земљи Ентонија Годфрија.

– Сјајно је видети да Србија стоји уз своје европско окружење – написао је Годфри на Твитеру.

Подсетимо, Европска унија је 11. августа усвојила Декларацију о председничким изборима у Белорусији у којој се наводи да су грађани Белорусије током изборне кампање „показали жељу за демократским променама“, али да „избори нису били ни слободни, ни фер“.

Наводи се и да су државни органи применили несразмерну силу на демонстрантима, да је хиљаде људи у притвору, а да су се додатно сузиле слободе говора, окупљања и медијске слободе.

Српска дипломатија на челу са министром спољних послова Ивицом Дачићем, дакле, донела је одлуку која се коси са досадашњим ставовима првог човека државе Александра Вучића.

Вучић је увек потенцирао добре односе са белоруском владом и са председником Лукашенком, а није крио задовољство, слаткоречивост и дивљење ни у тренуцима Лукашенкове посете Србији крајем прошле године.

Србија има аранжмане са Белорусијом попут набавке војне опреме.

Лукашенко са калашњиковим стиже у резиденцију

Дачић је, међутим, раније казао да Србија неће да се меша у унутрашње ствари других земаља, да нема намеру ни да помаже Лукашенку у борби са демонстрантима, а ни тамошњој опозицији у борби за власт.

Поставља се питање зашто је српска власт одједном одлучила да окрене леђа Лукашенку и Белорусији, иако знамо да је „пријатељство“ између двеју земаља до јуче потенцирано и да је и сам Вучић у више наврата казао да су за Србију добри односи са Белорусијом од великог значаја.