Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ОДГОВОРИО ЕУ: ЗСО може само по Бриселском споразуму

0

Председник Александар Вучић изјавио да ЗСО може бити формирана само у складу са Бриселским споразумом, његовим принципима и импементационим планом.

На став ЕУ, који је Тањугу изнела Маја Коцијанчић, да ће Заједница српских општина бити формирана у складу са косовским законима и примедбама косовског уставног суда на Брислески споразум, председник Вучић каже „нека покажу где то пише“.

Како је навео, изненађен је том изјавом Маје Коцијанчић.

„Хоћу да нам покажу где то пише у Бриселском споразуму, знам напамет Бриселски споразум, имате га на сајту владе, председника, канцеларије, то нигде не пише“, рекао је Вучић за Радио телевизију Србије.

Вучић је оценио да је после таквих изјава, недвосмислено јасно ко је Србији пријатељ, а кога не може да назове тим именом.

„Једино што је овде добро, јесте што показујете људима у Србији какви су преговори у Бриселу, колико је тешко, са чиме се суочавате, када то јавно говоре“, казао је председник.

Он је истакао да је сада важно да Србија сачува унутрашњи мир.

„Наше је да будемо мирни, сталожени, смирени и да такве поруке шаљемо, као и да се боримо за наш народ“, рекао је Вучић. Заједница српских општина биће формирана у складу са косовским законима, изјавила је портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич.

На питање Тањуга да ли се на нацрту Статута ЗСО ради по Бриселском споразуму, који предвиђа веће ингеренције за косовске Србе, или по одлуци Уставног суда Косова, који те ингеренције спушта на ниво невладиних организација, у Бриселу кажу да ће ЗСО бити формирана „у складу са косовским правом“.

Убрзо се огласио и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић који је поставио питање одакле произилази право Уставног суда да једнострано поништава одредбе и принципе договорене Бриселским споразумом о успостављању ЗСО.

„Постављам питање где, у којој тачки споразума, ком члану или ставу се предвиђа да уставни суд у Приштини једнострано поништава његове одредбе и то пре него сто је статут ЗСО уопште усвојен? Пошто тако несто баш нигде и ни у једном споразуму није предвиђено, свима би требало да буде јасно какве су намере оних који баш у овом тренутку овакве ставове износе“, изјавио је Ђурић за Тањуг.

Док косовска страна инсистира да се ЗСО формира на основу косовског устава и закона, представници Српске листе, али и Владе Србије захтевају да се она формира на основу споразума из бриселских преговора 2013. године.

У међувремену, из Српске листе су поставили ултиматум да најкасније до 19. априла започне рад на изради Статута, док ће у супротном они самостално формирати ЗСО.

Према изворима у Бриселу, статут заједнице радиће радна група коју је формирала Влада Косова и којој ће помоћи Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).