Прочитај ми чланак

Вучић о сукобу са Стефановићем: Да му само кажем да оде…

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да између њега и министра унутрашњих послова Небојша Стефановић нема никаквог сукоба и да би Стефановић отишао истог часа да му он (Вучић) то каже.

„Нема никаквог сукоба, да само кажем Небојши да оде, да се склони, то би урадио истог часа“, рекао је Вучић упитан да прокоментарише наводе појединих медија да постоји сукоб између њега и Стефановића.

Рекао је да Стефановића нападају јер је урадио нешто што ниједан његов претходник није, да од четири до 13 пута смањи број мафијашких убистава.

„Ове године имате 12 пута мање мафијашких убистава него у време демократских режима. Полиција је опремљенија него икад, има плате веће него икад“, рекао је Вучић.

Рекао је да се смеје када му причају „јој, како су се потукли унутар странке“.

„Те приче оставите неком другом. Мислите ли да је народ глуп“, рекао је Вучић.

Рекао је да медији не причају о томе да су плате у Србији највеће у историји, јер се плаше да ће да буду нападнути.

О изјави Тахири: Молимо оне који мисле да са неким ратују да то не чине

Коментаришући изјаву Едите Тахири да ће „бити рата уколико Србија не призна Косово“ казао да је Србији витални интерес мир и да ће све урадити да га очува.

Бивша шефица преговарачког тима Приштине у дијалогу са Београдом Едита Тахири рекла је на конференцији „Пут ка коначном споразуму измедју Косова и Србије“ да „ако Србија не призна Косово у постојећим границама, као независну државу, имаћемо и рат“.

„Молимо оне који мисле да са неким ратују да то не чине. Не зато што смо уплашени, већ зато што је то ужасно за све“, казао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду.

Вучић је рекао да амбасаде неких западних земаља ћуте када Тахири позива на рат, али да су „четири амабасаде скочиле“ када је Вучић подржао политичког представника Срба на Косову Ивана Тодосијевића који је осудјен на две године затвора зато што је за злочин у Рачку рекао да је измишљен.

Коментаришући позиве амбасада Сједињених Америчких Држава и Велике Британије у Приштини да се формира косовска влада, он је рекао да неће ништа да говори, „нека је саставе како хоће“, али да укину таксе од 100 одсто на робу из Србије како би се дијалог Београда и Приштине покренуо.

„(Председник Косова) Хашим Тачи је на састанку са председником Француске Емануелом Макроном казао да ће Влада бити формирана прве недеље у децембру. Ево, сад је трећа. Ја сам му у лице рекао: ‘Хашиме, то се неће догодити. Опет не говорите истину'“, рекао је он.

За шест, седам година плате у здравству двоструко веће него 2014.

Он је казао да ће за шест или седам година плате у здравству бити двоструко веће од зарада 2014. године у том сектору. На свечаности уручења уговора о раду најбољим дипломцима медицинских факултета и средњих медицинских школа у Палати Србија, Вучић је казао да медицинске сестре данас имају 38 одсто вишу зараду од оне коју су имали пре 2014. године.

Он је рекао да у постоји „безброј проблема“, али да је за здравство опредељено 25 одсто буџета Србије што је, према његовим речима, више од 2,2 милијарде динара.

„Пред вама је тежак и напоран рад, много тога ћете морати још да научите и да се усавршевате. Срећан сам да своју будућност видите у својој земљи. Сунце туђег неба не сија снажније од нашег“, казао је Вучић након уручења уговора о раду најбољим дипломцима.

Додао је да радници у здравству сваке године могу да рачунају на већа примања, али да ће Србија од њих тражити више дисциплине, одговорности и рада.

Вучић је поновио да је Клинички центар у Нишу завшрен, а да за годину и по дана очекује завршетак радова на Клиничком центру у Београду.

Говорећи о свом разговору са министром здравља Немачке Јенсом Шпаном у фебруару ове године у коме је, према његовим тврдњама, Шпану казао да не долази у Србију уколико су Немачкој потребне медицинске сестре, Вучић је рекао да је немачки министар пријатељ Србије, али да понавља то што је рекао „јер је мој посао да урадим све да наши људи остану у Србији“.

Вућић је рекао да су данас плате медицинских сестара у Србији измедју 45 и 50 хиљада динара, у односу на 2012. годину када „плата није прелазила 28 хиљада“.

Не занимају ме критике „мини шенгена“ неких из ЕУ

Говорећи о састанку у Тирани, Вучић је рекао да је задовољан што ће доћи и црногорски председник Мило Ђукановић.

„Желим да верујем да у будућности постоји могућност да проширимо тај, не политички већ економски и трговински савез Србије, Северне Македоније и Албаније. Даћу све од себе да укажем црногорском председнику на то, као и свим председницима земаља у региону“, рекао је он.

Вучић је рекао да је по питању иницијативе за формирање мини шенгена видео различите коментаре у Европској унији – од веома позитивних до оних из којих се види да се некима не свиђа када балкански народи ствари узму у своје руке.

„То није нека превелика тајна. Али стварно ме не занима да ли им се свиђа. Ни они нас не питају да ли се нама допада нека одлука Европског савета. Ми ово радимо због нас и наших грађана, јер ћемо имати мање трошкове и јединствено тржиште радне снаге, лакше кретање и за нас и за странце. То ће допринети повећању БДП-а. И не пада ми на памет да се правдем било коме“, рекао је он.

Нисам срећан због догађаја у Црној Гори по питању СПЦ

Како је рекао, није „нимало срећан и задовољан“ догађајима у Црној Гори након усвајања Закона о слободи вероисповести јер се тај акт тиче виталних интереса српског народа и Српске православне цркве (СПЦ).

„Није ми лако да говорим о стварима које се догађају у другој држави, али пошто је у питању интерес нашег народа, нисам нимало задовољан јер се тиче виталних интереса нашег народа и СПЦ. Надам се да ће се ствари решавати компромисом и да ће бити довољно мудрости свуда да се то тако реши“, рекао је Вучић новинарима у Палати Србија.

Он је додао да Србија нема другу врсту политичке моћи да утиче на решавање тог питања.

„То је све што могу да кажем“, рекао је Вучић.

Чини се да су сви показатељи на страни Трампа

Председник Србије казао је поводом процедуре опозива америчког председника Доналда Трампа, да је Србија мала и да се не меша у унутрашње ствари других земаља али да се њему чини да су сви важни показатељи на његовој страни.

„Мислим да неки нису разумели да у политици, када претерате са неутемељеним оптужбама, онда се то окрене против вас као бумеранг. Мислим да су Трампу само учинили услугу. Ако аналзирате раст БДП, ако погледате стопу незапослености и ако пребројите жртве у различитим ратовима – све је на страни председника Трампа. Али они ће сами доносити одлуке о себи и својој будућности. Ово је само моје мишљење“, рекао је Вучић.