Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ О СЛУЧАЈУ „ЈАЈИНЦИ”: Ствари озбиљније него што се мислило

0

Случај Јајинци много је озбиљнији него што смо мислили, дошло је до помака у истрази а имамо и исказе, каже премијер Александар Вучић за РТС. Додаје да се спремају промене у службама безбедности.

aleksandar-vucic-upitnik

Знам име агента УКП-а који је одавао информације, али нећу о томе да говорим, каже премијер и додаје да шпијуни неће управљати Србијом. Деоница ауто-пута од Љига до Прељине изгледа предивно и у прва три сата од кад је пут пуштен у саобраћај више од 2.000 возила прошло у оба смера, каже премијер.

Александар Вучић је, гостујући у емисији Упитник, рекао да нема доказа о атентату када је реч о оружју пронађеном у близини његове породичне куће у Јајинцима.

Вучић: Или ћу бити смењен или ћу дати оставку

Премијер Србије најавио је да ће или бити смењен са чела Бироа за координацију служби безбедности или ће са ње бити смењен.
„Више сам веровао у одређене способности појединих људи, него што их они имају“, рекао је Вучић, додајући да неко није одрадио свој посао и зато ће бити одређених промена.
Према његовим речима, није успео у потпуности на челу Бироа да уради све што је хтео.
Такође је најавио обрачун са нарко-мафијом, рекавши да ће се видети ствари „које до сада нису виђене“. „Многи су радили на различитим функцијама за нарко мафију“, указао је премијер.

„Нисам очекивао да ће полиција да напредује, синоћ су напредовали. Очекивао сам да се никада ништа неће наћи. То би будала помислила да неко баца бомбе као јабуке и крушке. Дошло до исказа појединих лица која су прошла детектор лажи, а једна особа је у потврдила и у писаној форми“, напоменуо је Вучић.

Додао је да ће даље о томе говорити државни органи.

„Ствари су озбиљније него што смо мислили, али видећемо. И видећемо ко је и колико новца добио. Мислим да сам мало претерао што сам ово рекао“, нагласио је премијер.

„Навешћу један пример. Оне вечери када је пронађено оружје, пронађен је и аутомобил. Пре неколико месеци су неколико лица приведена због опсервације стана мог брата. А њихови документу су нађени и у тим аутомобилима“, нагласио је Вучић.

Вучић је поновио да никада није ни поменуо реч „атентат“ за разлику од 1.12.2004. године, каже, када је лист Прес објавио да се догодио покушај атентата на Бориса Тадића.

„Излази ‘Прес’, Мишковић власник. Уредници Кесић, Марјановић, Вучићевић. Насловна страна ‘атентат на Тадића’, а починилац Мирослав Цимпл, службеник амбасаде САД. Уплашио их је, изгледа, шнауцер који је седео на задњем делу аутомобила и није се осмехнуо. Цимпл је добио 20 дана затвора. Никаквог оружја није било“, подсетио је Вучић.

„Те бомбе убијају у пречнику од 12 до 18 метара, а ‘зољом’ не морам ни да вам кажем шта раде“, додао је и напоменуо да му „не пада на памет“ да „улази у слободу штампе“.

„Како они који су измишљали атентате где их није било имају образа да се спрдају са оним што је пронађено“, рекао је Вучић и додао да нико није ни помињао атентат на председника Владе.

Додао је да не воли да „кука о том питању“, истичући да му је важно да му породица буде заштићена. 

„На улици сам одрастао, сад да изигравам под старе мангупа и да глумим хероја – не пада ми на памет.

Када сам огворио о Црној Гори, говорио сам истину свидело се неком или не. Срушили би се многи снови многих људи. Говорим и о механизму и о људима и о много чему. Боље да даље не говориом“, напоменуо је Вучић.

Рекао је да је својим очима видео шта је спремано за Црну Гору, додајући да може да потврди грађанима Србије да су тешке ствари припремане за Црну Горе.

Коментаришући наводе специјалног тужиоца Црне Горе да су за те припреме одговорни двоје Руса, Вучић је рекао да не може да говори о томе.

„Нанео бих штету и Црној Гори и Србији. Не бих ништа о томе да говорим на ту тему“, нагласио је премијер.

Говорећи о припаднику УКП-а који је страним службама одавао информације, премијер је рекао да зна име тог агента, али и да зна име агента стране службе који је податке узимао али да „неће о томе до говори“.

„И постојала су лица која су носила ‘Савамала демолишн тим’ на прослави у америчкој амбасади“, рекао је Вучић.

Рекао је да неће да говори о именима, али да може да се сложи с оценом да странци имају своје агенте „у срцу полиције и политике“.

„Управо зато се свом жестином борим за независну и суверену Србију“, додао је Вучић и поручио да шпијуни неће управљати овом земљом.

„Још 200 километара ауто-пута до краја мандата“ 

Вучић навео да, када је реч о ауто-путу од Љига до Прељине, ради се о вишим стандардима, „европским или светским, како год хоћете“.

Поручио је да остају још три деонице да се ураде, од којих су две већ уговорене са кинеским „Шандонгом“.  Додаје да постоје одређени проблеми са пројектовањем и експропријацијом али наводи да се то све решава.

Вучић је рекао да ће за петнаестак дана да отвори и деоницу Пирот-Димитровград и да се и источни крак Коридора 10 завршава брзо.

Премијер наводи да инсистира на изградњи ауто-пута Ниш-Приштина јер би то Ниш претворило у регионални центар.

„Морамо да развијамо грађевинску индустрију да бисмо испоручили најбоље могуће резултате“, поручује Вучић.

Од почетка мандата нове Владе отворено је више од 100 километара пута, каже Вучић додајући да рачуна да се до краја мандата изгради још више од 200 километара пута што је, каже, „више него у време Броза“.

Вучић: Браћа Битићи убијена злочиначки, без кривице

Премијер истиче да су три рођена брата Битићи убијена на злочиначки начин и без да су учинили било какав злочин против Срба.
„Дао бих све да се открије ко је то урадио јер то све најгоре говори о једној држави“, рекао је Вучић и додао да је све учинио да се убице пронађу.
„Тиме сам јасно ставио до знања шта је наша политика“, рекао је премијер.

Oдговарајући на опаску да је за време Броза за три године изграђена деоница ауто-пута од Београда до Загреба, а деоница Љиг-Прељина је грађена више од четири године, одговоро да је данас отворена деоница много тежа.

„На деоници Београд-Шид немате ниједан тунел. Није исто премостити Сићевачку клисуру и гурати кроз равницу“, наглашава премијер.

Указује да имамо највећи проблем са српским предузећима, који, како каже, наши извођачи узимају следећи посао да би вратили дугове од раније.

„Левосоје-Српска Кућа смо могли да завршимо до марта, а завршићемо у децембру јер се наше комапније нису договориле“, напомиње Вучић.

Подсећајући да је данас отворена деоница Љиг-Прељина, Вучић је рекао да треба да буду завршене још три: две раније потписане са Кинезима Обреновац-Уб и Лајковац-Љиг, те Обреновац-Сурчин.

Како је навео, за десет дана ће отворити 12 километара пута од Просека до Банцарева, јер су при крају радови на тунелу Бацарево, те ће отворити и пут Пирот-Димитровград за 15-20 дана, а да онда остаје само обилазница до границе са Бугарском.

Навео је да ће следеће године бити завршен пројекат ауто-пута Нови Сад-Рума-Шабац и да ће после почети изградња.

„Долазе нам златне године“

Вучић каже да је намера да се незапосленост спусти на просек ЕУ, испод 12 одсто.

Навео је да Србија има милијарду и 382 милиона евра инвестиција а није продала ни Аеродром ни „Телеком“.

„Ми смо у региону апсолутно водећа сила по том питању“, навео је премијер.

Указао је да у много места многи локални буџети имају суфиците а не дефиците захваљујући фабрикама и додао да Србија има потенцијал за раст.

Каже да нам долазе године које је он назвао „златне године“ и да не види озбиљније проблеме по том питању осим унутрашње и регионалне стабилности.

Говорећи о кинеским инвестицијама и о Железари, Вучић је рекао да су му из земаља ЕУ „солили памет“ али су и они покушавали да доведу Кинезе.

Рекао је да ће да моли Кинезе и за РТБ Бор јер је од „молбе и кукања било вајде“. Како је рекао, досад су сви били превише поносни да моле, а њему није тешко и наставиће. Подсетио је да је због Железаре трпит ишао у Кину да га данас глава мање боли.

Премијер о ботовима, сендвичима, критичарима…

Говорећи о лажима које се пласирају о њему, људима из власти и његовог окружења, укључујући и породицу, премијер је споменуо случај са накнадама породиљама, због којег су га критиковали пре десетак дана, али и данашњи случај на отварању деонице пута код Прељине.
„Кажу: ‘добили ботови сендвиче, па дошли на отварање’. А тамо је био неки пристојан свет, народ, који се радује успесима. Ту није било сендвича, они не раде за сендвиче, већ за своју децу. Нећу да говорим о оним другима који једу сендвиче од кавијара, златног, а то плаћају неки странци“, навео је Вучић. „Такви су неспособни да ме победе на било који нормалан начин, па им остаје само да праве лошу атмосферу. Али, Србији иде све боље и Србија ће само да побеђује“, каже премијер.

Премијер је рекао да Србима никада неће бити добро, „јер нам ни Новак Ђоковић није добар“.

Каже да је срећан што је данас на отварању ауто-пута видео људе који су се искрено радовали успеху Србије. Додао је да ће нека деца моћи да остану у том крају јер ће и неки инвеститори хтети да дођу у тај крај.

Каже да не очекује признања, али да га з анимају резултати и бројеви за које светске организације кажу да су чисти.

„Стање јавних финансија најбоље у историји“

Подсетио је да је ММФ рекао да се добри економски резултати у Србији настављају и да је инфлација умерена упркос порасту зарада у приватном сектору.

„Ако ово каже ММФ, а не Србија онда је то одлично. Ми тражимо изворе раста. Што је наш раст већи, то можемо да уложимо, а да нам јавни дуг не расте. Имамо потпуну ликвидност буџета и јавних предузећа“, каже премијер.

Напомиње да је, када је био министар 1998. године, по шест месеци чекао да се нешто наплати, „а сад се све одмах исплаћује“.

„Мислим да ћемо у историји Србије имати најбоље стање јавних финансија ове године. Наши људи који раде у Немачкој и Аустрији знају да морају да буду стабилне јавне финансије ако се гради“, рекао је Вучић и додао да имамо највећи извоз у историји у износу од 1,2 милијарде.

Говорећи о повећању плата и пензија, Вучић је рекао да ће просветни радник који је досад имао 50.000 динара сада имати 53.000 динара.

„Када 5.000 динара дате пензионерима, то је просечно два одсто повећање. Повећање од 1,5 одсто је око 400 динара месечно“, рекао је премијер.

Одговарајући на питања опозиције и пензионера који питају када ће им пензије бити враћене на ниво из 2014. године, премијер је рекао да „не можемо да враћамо нешто што немамо“.

Према његовим речима, 74 одсто њих ће имати пензије веће него икад.

„Ја сам пензионерима најзахвалнији јер разумеју шта је држава. Хоћу да изгурамо цео поступак са ММФ-ом и да будемо опрезни. Не постоји ћуп из којег неко вади. И даље из буџета финансирамо са 30 одсто сваку пензију“, напомиње премијер.