Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Нелогично је оптуживати Србију због Шешеља

0

vucic seselj s

Посланичке групе хрватског Сабора усагласиле су текст декларације којом осуђују пуштање из хашког притвора лидера СРС и траже повлачење такве одлуке.

Премијер Србије Александар Вучић поручио је јуче да Србију „нико ништа није питао” када је председник СРС Војислав Шешељ пуштан из Хашког трибунала, као и да Београд жели стабилност у региону, а не раст тензија. „Они су донели одлуку о томе да ли пуштају господина Шешеља, донели су одлуку о томе када га пуштају, нас нико ништа није ни питао, нити консултовао, нити нам било шта рекао. Од нас нису ништа ни тражили, оно што су тражили, нешто мало, ми смо учинили, ни у шта се нисмо мешали”, рекао је Вучић новинарима у Крушевцу.

Према његовим речима, нелогично је сада оптуживати Србију због Шешељеве реторике након што је пуштен на привремену слободу из Хашког трибунала и вратио се политичком деловању у Београду.

„Морам да признам да све то прилично не разумем и да ме подсећа на генијалног Душана Ковачевића из ’Балканског шпијуна’, када каже: ’Опростиће ти Ђура што те је тукао’. Не знам шта да одговорим, веома сам озбиљан и одговоран човек и не знам шта бих вам на то рекао”, казао је Вучић након отварања новог погона фабрике „Хенкел”.

Додао је да је Србија, што се тиче регионалне политике, фактор стабилности и да никога не вређа и не изазива, за разлику од неких „који гледају преко плота”. „Што се нас тиче нека они раде свој посао, ми никога нисмо нити ћемо да угрожавамо, само ћемо да чувамо своју слободу, своја права, уверен сам потпуно да је економија будућност Србије, на томе радимо и даље ћемо бити фактор стабилности у региону”, рекао је Вучић, према Бети.

Посланичке групе хрватског Сабора усагласиле су текст декларације којом осуђују пуштање из хашког притвора Војислава Шешеља и траже повлачење такве одлуке. Независна посланица, раније ХДЗ премијерка, Јадранка Косор, рекла је, према Танјугу, да је декларација „јако избалансирана”, да се не бави посебно Србијом, него упозорава шта се догодило. „Упозоравамо да Шешељ и даље заговара и шири мржњу, да удара у темеље владавине права, заговара велику Србију с територијалним претензијама на Хрватску, а то не можемо дозволити”, истиче Јадранка Косор, а преноси хрватска агенција Хина. Али, додала је, „врло јасно и прецизно говоримо каква је ситуација у Србији, да се они морају оградити од свега тога”.

Како је казала, кад се поправе техничке појединости, декларација ће бити упућена председнику Сабора Јосипу Леки и биће затражено да је уврсти у дневни ред, али не може да предвиди хоће ли Сабор декларацију донети пре четвртка, када на исту тему, на иницијативу хрватских европарламентараца, расправља Европски парламент.

Иначе, у радној верзији резолуције предложене ЕП, у коју је Танјуг имао увид, пише да Европски парламент оштро осуђује говор мржње Војислава Шешеља и позивају се власти Србије да се одлучно ограде од његових изјава. „ЕП најоштрије осуђује говор мржње Војислава Шешеља и увреде жртава рата на подручју бивше Југославије, укључујући и његову срамотну изјаву на дан сећања за жртве Вуковара”, пише у радној верзији документа о којем ЕП треба да расправља и гласа 27. новембра.

Иначе, протеклих дана су и у хрватском Сабору, а и из самог државног врха Хрватске, поводом случаја Шешељ, упозоравали Србију да, као кандидат за чланство у ЕУ, „мора поштовати демократске стандарде и владавину права као и други”.

Непосредан повод за подизање тензија у Хрватској све до саборске расправе био је хрватски празник, Дан сећања на жртве Вуковара, када је Шешељ честитао „српским четницима ослобођење Вуковара”.

(Политика)