Прочитај ми чланак

Вучић: Неки су у паници Васин: СНС урушава уставни поредак

0
Miroslav-Vasin-04Танјуг
Председник Покрајинског одбора ДС Мирослав Васин изјавио је данас да СНС угрожава уставни поредак земље и оценио да је најављени митинг за петак, против Декларације војвођанске владе о заштити уставних и законских права Војводине, окушај нове „јогурт револуције“.

„У најтежем тренутку за Србију СНС урушава уставни поредак земље, напада Уставом дефинисане и легитимно изабране институције и државне функционере“, рекао је Васин на конференцији за новинаре поводом митинга против Декларације владе Војводине најављеног за петак испред покрајинске владе у Новом Саду.

Васин је тим поводом рекао да Војводином круже позиви присталицама СНС за масовно окупљање, препуни, како је навео, говора мржње и позива на линч.

Он је прочитао делове из позива, како је рекао, упућен на стотине адреса у покрајини у којем СНС позива све оне којима је стало до Србије да у што већем броју присуствују митингупротив декларације, чије је усвајање недавно најавио председник покрајинске Владе Бојан Пајтић.

Наводи се, како је додао Васин, да та Декларација води ка отцепљењу Војводине од Србије, које заговарају Чанак, Пајтић и други.

Председник Покрајинског одбора ДС је поставио питање враћамо ли се тако у 90-те године прошлог века и додао да ће у петак организатори митинга покушати да направе 89-ту годину односно нову „јогурт револуцију“ којом је, како је навео „започело зло које је кружило Балканом у то време“.

Васин је рекао да СНС, супростављајући се непостојећем сепаратизму у Војводини „прикрива своју неспособност да реши иједан проблем у земљи и зато дестабилизацијом и стварањем проблема где их нема покушава силом да дође на власт у покрајини упркос губитку на прошлим изборима“.

Он сматра и да СНС покушава да сакрије то да унутар ње постоји сукоб око политике према Косову.

Председник Покрајинског одбора ДС је нагласио да је влада Војводине показала одговорност и спремност да се смире тензије тиме што је промењен термин одржавања седнице скупштине Војводине на којој је требало да се разматра Декларација али, како је додао, то није задовољило оне који имају друге циљеве и интересе.

Васин је позвао СНС да сконцентрише снаге на нашу јужну покрајину и нагласио да је Војводина погрешан правац за идеје које имају.

Васин је изразио уверење да ће Војводина упркос свим притисцима којима је изложена одолети и истрајати и да је убудуће, како је рекао, нико неће „злоупотребљавати за камуфлажу политичких и државних пораза“.

Он је напоменуо да Декларација о Војводини није повучена него је само одложена скупштинска седница и додао да ће тај документ бити прво разматран на седници скупштинског Одбора за уставно правна питања у којем су представници свих парламентарних политичких странака.

Поводом захтева опозиције за ванредне покрајинске изборе Васин је рекао да је тај захтев истоветан захтеву ДС да се одрже ванредни републички избори и напоменуо да се одлуке о изборима доносе у скупштинама Србије и Војводине.

vucic1Вучић одбацио оптужбе
Потпредседник Владе Србије и лидер Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић одбацио је данас оптужбе Демократске странке (ДС) у Војводини да СНС урушава уставни поредак најавом да ће се придружити скупу против декларације о уставно-правној заштити Војводине.

„Плашим се да су неки нервозни и у паници не због тога што неко од нас крши Устав, напротив, већ због бројних кршења које су они чинили у прошлости али нисам ја тај који би о томе требало нешто озбиљније да елаборира“, рекао је Вучић новинарима у Влади Србије после састанка са представницима парламената Немачке и Француске.

„Како рушимо уставни поредак? Тако што се придружујемо неком скупу.

Да ли су то забрањени скупови по Уставу Србије или по Уставу Србије не смете да критикујете руководство Аутономне покрајине Војводине, не смете да им кажете ништа, не смете да одржите јавни скуп“, навео је Вучић.

Поводом навода ДС-а о политичком обрачуну власти са ДС-ом, Вучић је казао да су говорили да нема никаквих оптужница а да су данас стигле већ нове оптужнице.

„Примећујем да људи углавном ћуте по том питању зато што им не одговара да кажу како институције раде свој посао“, рекао је Вучић.

Седница Скупштине Војводине на којој ће тема бити декларација о уставно-правној заштити Војводине је одложена, а термин нове седнице биће познат после заседања Одбора за Уставна питања Скупштине Војводине.