Прочитај ми чланак

Вучић: Не очекујем наставак дијалога са Приштином пре јануара наредне године

0

Председник Србије Александар Вучић је у интервјуу за Прва ТВ рекао да је тема изненадног састанка који је данас иницирао председник Француске Емануел Макрон са председником Косова Хашимом Тачијем наставак дијалога (Београда и Приштине) на коме су се обе стране изјасниле да су за наставак дијалога, али да због чекања на формирање косовске Владе није реално очекивати да се дијалог настави пре јануара наредне године.

Вучић је у Паризу рекао да ће се након формирања Владе Косова видети ко ће формирати ту владу и када ће се видети и „шта су жеље и да ли неко жели компромис, шта су циљеви а шта могућности“.

„Од 2008.године они имају само један став, да сви признају њихову независност. Рекао сам (на састанку са Макроном и Тачијем) да ствари нису тако ружичасте за њих, да Србија има свој интерес и да неће пристати на улитамтум“, рекао је Вучић.

Он је рекао да „ничим није незадовољан на том састанку, већ да мисли да су одредјене ствари додатно објашњене председнику Макрону“, наводећи да са француским председником „може да се искрено разговара“.

Вучић је рекао да је Макрон заинтересован за балканске земље као будуће чланице ЕУ али да „пре тога жели да постави нека нова правила за саму Европску унију“.

„Он говори искрено, отворено, ја волим тај приступ, знате на чему сте. То што ће неко да прича да је дивно бајно а онда проведете 50 година као Турска чекајући тај приступ (ЕУ). Са Макроном можете да разговарате на искрен начин. Мислим да Србију дозивљава као веома важног партнера и као највећу и најзначајнију земљу западног Балкана и у смислу европске безбедности“, казао је Вучић.

Он је изјавио да „није он тај који ће да прави већину у приштинској Скупштини, али да одбацивање гласова Срба из централне Србије показује да (лидер Покрета Самоопредељење Аљбин) Курти није више највећа снага“.

Вучић је рекао да „нисмо ми ти који требају да бирају албанске представнике, већ да је наша жеља била да се изабере Српска листа да би имали јединствен приступ са српским народом на Косову и Метохији у чему смо успели“.

Одговарајући на питање да ли ће за представнике Србије бити лакше да преговарају са Аљбином Куртијем или неким другим албанским представником Вучић је рекао да „за нас неће бити лако и да нема доброг или нарочито пријатног окружења“, као и да је један од услова за наставак дијалога укидање такси.

„Да ли је боље да разговарамо или да ратујемо? Увек је боље да разговарамо“, рекао је Вучић у Паризу.

Он је рекао и да не види „шта би за њега било незгодно“ да учествује на самиту Европске народне партије у Загребу.

„Што би за мене било незгодно, ишао сам већ тамо и ништа ми тамо није незгодно. Да ли ће (тамо) да ме држе у соби у хотелу да ми неко нешто не уради?“, рекао је Вучић и додао да ће „сутра или прекосутра написати писмо“, у коме ће саопштити своју одлуку.

Он је навео да „нема шта би за њега било незгодно“ то што је у једној спомен соби постављена спомен плоча за једног команданта војне бригаде Младена Братића (који је командовао нападом на Вуковар) који није осудјен, док је „Миле Будак нацистички злоцинац награђен бројним споменицима и улицама широм Хрватске“.

Вучић: Француска и Еропа хоће да имају најважнију улогу у преговорима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Паризу, након састанка са француским председником Емануелом Макроном и косовским председником Хашимом Тачијем, који је иницирао француски председник, да „нема сумње да Француска и Европа хоће да имају најважнију улогу у преговорима Београда и Приштине, поштујући и Американце и Русе“, пренела је Тв Н1.

„То је и Макрон рекао мислећи пре свега на себе и на (немачку канцеларку Ангелу) Меркел“, рекао је Вучић и додао да француски председник Емануел Макрон сматра да је обнављање дијалога Београда и Приштине важно за стабилност Балкана.

Вучић је рекао и да су дешавања око пребројавања гласова на косовским парламентарним изборима од 6.октобра, односно то што су одбачени гласови Срба из централне Србије, била усмерена „да (Аљбина) Куртија убеде да је то нешто радјено против Србије, а у ствари је урадјено против њега“.

„Све на шта су навукли Куртија неискусног, да помисли да је то нешто против Србије, да, да, тровање, то су нам Срби урадили, а то су све против њих (покрета Самоопредељење) урадили“, рекао је Вучић у Паризу и додао да могућност доласка на власт у Приштини друге коалиције, а не оне коју би предводио Курти, значи да су „такве игранке у току и то наравно да велики играчи из света играју, гледајући са киме могу лакше да се договарају“.

Вучић је поновио да наставка дијалога са Приштином неће бити без укидања такси на робу из Србије.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!