Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ НАСТАВИО ДА БОТУЈЕ Нисмо више суверени на КиМ, сада о томе можемо да причамо

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је бомбардовањем Савезне Републике Југославије 1999. године промењен суверен на Косову и Метохији, али да нису обезбеђени мир и демократски систем на том простору.

Вучић је на отварању Међународне конференције „20 година након бомбардовања Југославије – лекције за европску безбедност у 21. веку“ казао да је поносан што Србија може да говори о том догађају.

„Пре пет година сопствене сенке смо се плашили, па смо ћитали. Данас можемо отворено о томе да говоримо, не са мржњом или жељом да узвратимо“, рекао је он.

Према његовим речима, битно је да то бомбардовање осудимо, те да сматра да је то била неправда и да о том догадјају не може да говори без емоција које никада неће моћи да потисне.

„Морамо хладне главе да анализирамо шта нам се догодило 1999. да бисмо избегли да нам се то понови и очували своју слободу, суверентиет, неутралност и војну независност“, казао је Вучић.

Он је оценио да је бомбардовање показало да насиље може да донесе само тренутну победу, којом је промењена власт на Косову, али да нису обезбеђени мир и демократија на том простору.

„Промењен је суверен, стварну власт држи у НАТО сили која обезбеђује да Албанци управљају административно Косовом, а није пронађена суштина сужувота и демократски систем“, казао је он.

Вучић је оценио да је Косово „својеврсни гето за Србе и Албанце који сада могу да се мрзе али уз појачан надзор“.

„То није решење, него одлагање решења, тренутна победа која ни Србима ни Албанцијма не обезбеђује мир. Ако Срби и Албанци не буду свесни да је реч о њиховом проблему и да морају да буду одговорни и способни да га само решавају“, рекао је он.

Додао је да Срби и Албанци морају постати свесни да им није потребно ничије туторство, већ да су довољно спремни да сами пронађу решење за своје сукобе.

„Ми данас немамо такву сиуацију, захтева од Стрбије да прихвати у потпуности резултате агресије из 1999. штио Србија неће и не може да учини, јер је то нешто што је неприхватљиво и што би прегазило наш национални понос и достојанство“, рекао је он.

Казао је и да Србија не жели да уђе у НАТО, јер жели да чува своју слободу својом војском.

„Верујемо у снагу српске армије и много тога тешког смо преживели пре 20 година да бисмо забворавили. Наша је обавеза да опростимо, али не смемо да заборавимо“, рекао је Вучић.

Он је оценио да Србија ничим није заслужила НАТО агресију за коју је рекао да је била противправни акт против медјународног поретка.

„Изгубили смо много људи цивила, војника и деце, много мостова и прубе и путве које ни дан данас нисмо обновили. У будућности неће бити места за нашу освету већ да чувамо мир“, рекао је он.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!