Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Народ је против Европске уније, али ЕУ јесте наш пут

0

У Београду се одржава конференција на којој говоре председник Србије Александар Вучић и бивши председник Европског савета и премијер Белгије Херман ван Ромпеј.

Ван Ромпеј је навео да Белгији, ипак, није потребна ЕУ да би опстала, јер је та држава основана 1830, али да јој је важна због мира и просперитета, а на примеру Пољске и Украјине показао колики просперитет доноси чланство у ЕУ.


Те две земље су 1990. године имале исти БДП, а данас Пољска има четири пута већи у односу на Украјину, рекао је Ван Ромпеј, те истакао да се управо у томе види корист од члнаства, као и да то нису само инртереси, већ и идеје и гарантовани мир.

Према његовим речима, Србија и ЕУ имају много тога заједничког, заједничке вредности за које се залаже и председник Србије Алесандар Вучих, а то су демократија и слобода.

Председник Србије је рекао да се он осећа као Европљанин, као и свако ко се налази у сали у којој се води разговор, јер Србија јесте и била је део Европе, али је указао да би на спомен ЕУ, већина људи у Србији одмах рекла – не ради се о разликама измедју Пољске и Украније или њиховом БДП-у, већ се ради о Косову.

„Оно што ми видимо је притисак и још више притиска по питању Коспва. То је наш проблем“, рекао је Вучић.

Он је навео да то није проблем за њега лично, јер ће рационално говорећи, увек моћи да промовише идеје ЕУ, зато што је то у најбољем инетерсу Србије.

„Увек је боље бити део клуба, него ван њега“, истакао је Вучић.

Он је говорио о рационалним елеметнима приступања Европској унији, али и о емотивном приступу обичних људи, који су углавном против придруживања

„Различита је ситуација када говорите о Европској Унији унутар људских срца и душа – онда не пласирате рационалне елементе, када побеђујете на изборима није нужно да победите због најбољих резултата“, рекао је Вучић.

„Мораћемо да се позабавимо веома тешким емотивним приступом обичних људи. Код оних који се баве европским приступом постоји не превелика радост, већ рационални приступ, а када разговарате са грађанима они су прилично емотивни, и то се види из истраживања“, казао је он. Када су у питању европске интеграције Вучић закључује да „то јесте наш пут и наш начин“.

Када је реч о условима за прикључивање, председник каже: „Да будем потпуно искрен, реч је само о Косову . Не значи да ми не морамо да урадимо многе друге ствари, морамо – али то је нешто због нашег народа, али када је реч о њима увек је реч само о Косову“.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!