Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Највећи патриотизам је платити порез

0

БЕОГРАД - Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас да је највећи патриотизам, али и највећа обавеза плаћање пореза, те додао да више нема никаквог политичког притиска на рад Пореске управе.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас да је највећи патриотизам, али и највећа обавеза плаћање пореза, те додао да више нема никаквог политичког притиска на рад Пореске управе.

Он је на конференцији о сузбијању сиве економије рекао да је важно да људе научимо да узму фискални рачун, јер сваки рачун, приметио је, значи „школу више за нашу децу, један рачунар више за наше унучиће“.

Као председник владе, додао је, није дозволио, иако је било хиљаде случајева, да неко не плати порез.

„Не постоји ниједан случај да је из врха владе неко интервенисао да неко не плати порез. Било је случајева да је неко дошао код директорке Пореске управе, рекавши да Вучић то зна, али је она одговарала да зна да премијер то није рекао“, пренео је Вучић.

Казао је да је веома поносан на чињеницу да нема ниједног фудбалског клуба, киоска са пљецкавицама, сплава у Србији да може да избегне порез позивајући се на некога.

Раније су се, како је казао, паре на томе зарађивале, а данас Пореска управа ради без икаквог политичког притиска.

Смањиваћемо порезе на рад

Вучић је изјавио да је намера да се стимулишу они који исплаћују веће плате и да ће се ићи на смањење пореза и доприноса на рад.

Он је рекао да ће се стимулисати они који исплаћују плате од рецимо 70.000 и више, а не они који исплаћују минималце и још нешто „на руке“.

Он је упозорио да и када се нешто ради увек има оних који критикују па на пример кажу како се „иживљавамо“ на малима, а такви возе порше и џипове, а нигде да пријаве зараду и таква кола и возе управо због утаје пореза.

Како је рекао намера је и да се смањи и порез на добит јер је жеља да се подстакну инвеститори и домаћи и страни и то је једна од мера од маја или јуна догодине.

Рекао је да ће се стимулисати излазак из сиве у белу зону али да треба да се види у целом том послу да држава не губи много.

Премијер је указао и на то да, како је рекао, на телевизијама и другим медијима свакодневно има прилога како је нешто поскупело, а инфлација на годишњем нивоу један одсто.

Он је додао да му такве ствари не сметају у политичком смислу, наводећи да је на том пољу највећи део свог посла завршио, и да га у том смислу баш брига, али поручио да не измишљају свакога дана и уче народ да кука.

Као пример је навео потрошачку корпу где је по њима она све празнија, све мање се купује, све мање потрошача и запитао како то да за 40 година исте приче не остадоше без потрошача.

Вучић је рекао да је циљ да финансије буду стабилне, да јачамо привреду и навео да ће до краја мандата ове владе стопа незапослености бити смањена на 11, 11.5 одсто, али да су ће ту бити други проблем, а то је премештање радника на скупља радна места него што су ова данас.

Он је захвалио али и замолио све да дају савете и предлоге за сузбијање сиве економије истичући да је нама сваки динар више у буџету значи и да боље функционишемо у будућности.

Од наплате пореза у 2016. држава је инкасирала око 110 милијарди динара. Привредници који испалчују веће зараде стимулисаће се смањењем пореза и доприноса на рад, најављује премијер и похваљује рад Пореске управе.

Систем борбе против сиве економије се стално унапређује, али правосуђе и даље каска, кажу стручњаци. Судство је оцењено као главни камен спотицања у тој борби јер је недовољно ефикасно. Незадовољство није крила ни ресорна министара, која је најавила одређене измене.

„Од почетка примене новог Закона о инспекцијском надзору забележено је око 47 хиљада новорегистрованих предузетника, што је повећање за скоро 19 одсто у односу на ранији преиод“, каже Нела Кубуровић, министарка правде.

„Како би грађане мотивисали да се укључе у борбу против сиве економије Влада Србије од 1. јануара организује наградну игру под називом ,,Узми рачун и победи“. Сакупљањем најамње 10 фискалних рачуна минималне вредности од 100 динара, остварујете право да учествујете у наградној игри у којој можете добити бројне вредне награде, па чак и стан Београду“, рекла је Ана Брнабић, министарка државне управе и локалне самоуправе.