Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Морамо и можемо опростити Јасеновац

0

vucic_dod_jasen_123

JАСЕНОВАЦ jе наjстрашниjе стратиште и своjеврсни понор људске врсте, али jе на нама да премостимо таj понор искреним праштањем, казао jе данас премиjер Србиjе Aлександар Вучић рекавши да jе то потез коjи захтева свест, али и храбар потез коjи морамо учинити сви заjедно.

Вучић jе, на церемониjи обележавања Дана сећања на жртве геноцида у концентрационом логору Jасеновац, на спомен обележjу у Mемориjалном центру Доња Градина у Републици Српскоj, поручио да на том месту jасно српски народ каже да не пристаjе на смрт, да ће чувати своjу отаџбину и род, и да ће се борити за живот, без жеље да се икада свети, али и да никада неће заборавити.

Kако jе навео, у овоj плодноj равници, убрзо по формирању усташке Независне државе Хрватске, успостављен jе наjвећи логор смрти, коjи jе уjедно био и jедан од наjвећих у Eвропи, где jе вршено систематско ликвидирање цивила, а страдалници су били криви само зато што су Срби, Jевреjи, Роми и они коjи нису желели да служе усташким и окупационим снагама.

„Oвде jе мрачна страна људске врсте исписала своjе наjстрашниjе стране”, нагласио jе Вучић додаjући да су ту покушали да истребе Србе, да затру наше ћирилично писмо, наше семе, без милости и гриже савети.

Kако jе навео, када jе долазио на ово стратиште ниjе знао шта да ради, да ли да ћути, пошто смрт ћути, а велики броj жртава захтева вечну тишину; да ли да вришти, зато што сваки злочин вришти, а оволики злочин тражи да вришти читав свет; или да плаче, jер су нестали многи, међу њима 20.000 деце, коjи нису могли да се радуjу свом детињству и умрли су у пакленим мукама.

Према његовим речима, Jасеновац jе место нашег наjвећег страдања, али и постоjања и додао да су нас овде скупљали да нас униште, а да ћемо се скупљати да живимо и да више никада не дозволимо да нас убиjаjу.

O обиму злочина говори чињеница да се и 70 година од пробоjа заточеника обављаjу истраживања, идентификуjу жртве, jер хиљаде породица не постоjе на списковима, а на нама jе да не дозволимо да се забораве.

jasenovac-jutjub

„Не смемо и нећемо да дозволимо да нас понижаваjу говорећи како многи коjи су убиjени у ствари нису ни живели. Сукобе 90-тих немогуће jе разумети без схватања значења речи Jасеновац, дубине бола и патње српског народа, колективног страха од истребљења западно од реке Дрине. Наше сећање ниjе математичко ни политичко, већ људско, засновано на исконскоj потреби да се саосећа са онима над коjима се врши насиље, посебно овако страшно”, поручио jе Вучић.

Oн jе истакао да Jасеновац и његове безброjне жртве не смеjу да раздваjаjу будуће генерациjе.

Jасеновац мора да постане место заjедничког окупљања, сећања, учења и суочавања са прошлошћу, молитве и праштања, подвукао jе он.

Mржња коjа jе градила Jасеновац и Градину jе страшна, туга коjу изазива jе страшна, а чак и опростити овде jе страшно – морамо и можемо, али jе страшно.

„Стога овде можемо само две ствари овде да урадимо. Прва jе погнемо главу, да jе спустимо у положаj оних коjи jе нису спуштали ни пред клање, да одамо почаст и покажемо да се сами каjемо пред сваким злочином коjи jе починила наша врста, коjа се зове човек, понекад без икаквог разлога, а после да подигнемо главу високо и кажемо: ви крвници сте урадили своj посао, али слабо, ми смо опстали и живимо. Живи Србиjа, живи Српска”, нагласио jе Вучић.

jasenovac-zarobljeni

„Eво нас са обе стране Дрине и немамо намеру да одемо било где, немамо намеру да се склонимо. Никада нећемо да нестанемо. Mи смо Срби где год да живимо и шта год други да нам раде. Mи смо баш они Срби коjи хоће и могу да буду велики народ. И не требаjу нам нове териториjе, не треба нам промена граница на Балкану, поштуjемо све друге, поштуjемо Босну, поштуjемо Хрватску, никакав рат нећемо. Подићићемо себе на своме. Изградићемо и запослићемо. Створићемо и то што створимо биће толико велико колико смо и ми велики“, подвукао jе он.

Kолико jе за време Другог светског рата Jасеновац био своjеврсни понор људске врсте,, како jе наставио Вучић, на нама jе да таj понор премостимо истинским и искреним праштањем, и пруженом руком помирења савремених генераицjа свих овдашњих народа.

jasenovac

Tо jе, према његовим речима, потез коjи захтева свест и одговорност за будућност, а изнад свега храбар потез коjи морамо учинити сви заjедно.

„Данас недалеко од Oкамењеног цвета у Jасеновцу jасно кажемо: Не пристаjемо на смрт, чуваћемо своjу српску отаџбину, борићемо се за живот без жеље да се икада светимо али без намере да икада заборавимо. На то нас нико не може натерати. Mали jе таj ваш злочиначки посао колико су наше главе високо и Србиjа и Српска велике, не териториjално већ духовно, не да би некога нападале, већ да би пркосно опстаjале и снажно напредовале. На данашњи дан кажемо поносно и уздигнута чела: Живела Српска, живела Србиjа, слобода и вечна слава онима коjи су ту слободу овде направили и нама у jе аманет оставили”, закључио jе Вучић у свом говору.

emaciated-and-sick-children-suffering-at-jasenovac

Данас се обележава „Дан сећања” на жртве геноцида усташког концентрационог логора Jасеновац, у спомен на 22. април 1945. године, када jе само 127 логораша, од преосталих 1.075 , успело да се домогне слободе.

Церемониjи у наjвећем стратишту тог логора, у Доњоj Градини у Републици Српскоj, поред премиjера Вучића присуствуjе и председник РС Mилорад Додик, као и члан Председништва БиХ Mладен Иванић.

У логору Jасеновац убиjено jе 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Jевреjа и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

(Танјуг)