Прочитај ми чланак

Вучић: Ми смо мали и поносни, хвала Русима на три ствари

0

Београд -- Председник Србије Александар Вучић рекао је у Москви да су "Срби мали, али поносан народ који високо цени руку пријатељства" Русије.

Вучић је након састанка са председником Путином рекао да је са њим имао и разговор у четири ока, током ког је разговарано о „свим областима“.

„Разговори су били садржајни и конструктивни, унапредили смо односе и учврстили поверење“, рекао је Вучић током обраћања у Кремљу у делу који је био „порука грађанима Србије“.

Вучић је претходно говорио о састанку на руском и углавном је поновио ставове које је Србија више пута износила.

Вучић је тако рекао да се Србија никада није мешала, нити има намеру да се меша у унутрашње ствари Русије, затим је рекао да Београд, без обзира на европски пут Србије, никада неће увести санкције Русији, као и да је Србија војно неутрална.

„Знам да то нема велики значај у Русији, јер смо ми мала земља, али моја дужност је да кажем да нити је Србија увела, нити ће икада увести санкције Русији. Сигуран сам да ћемо то успети јер смо суверена и независан држава. Ми смо мали народ и један од ретких који се праведно и часно понаша у односу према руским пријатељима“, рекао је Вучић.

Он се посебно захвалио председнику Русије Путину на односу према Србији, рекавши да се руска страна другачије понашала пре доласка Путина на власт.

„Желим да председнику Путину зато пожелим срећу на предстојећим изборима“, рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да је Србија посебно захвална Русији и Путину на три ствари.

„Прво, што је Русија у јулу 2015. уложила вето у СБ УН на предлог резолуције о Сребреници због чега Срби немају жиг геноцидне нације на челу. Друго, што само због подршке Русије Србија има могућност да се бори за Косово и Метохију политиком мира, а треће зато што је Србија добила подршку да као војно неутрална земља, која не жели у било који савез укључујући НАТО, обнови авијацију и очува неутралност“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је упутио позив свом колеги да дође у Србију, као и да очекује да се осим на економском плану „побољшају резултати“ у размени у култури и спорту.