Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Ја сам за разграничење на Косову, то је апсолутно најздравије за Србију

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се залаже за разграничење на Косову оценивши да је то "апсолутно најздравије за Србију и Србе".

Он је за телевизију Прва рекао и да ће референдум на ту тему бити расписан ако буде имао нешто да предложи народу, а, како је рекао, предлог тренутно нема.

„Ја сам за разграничење и тога се не стидим, али Срби су против тога и ја сам разумео поруку народа. Ми нисмо спремни да чујемо истину око Косова, чак и кад је сви знају. Неће то људи да прихвате јер то дира у њихове емоције“, казао је председник Србије.

Говорећи о предстојећој седници Савета безбедности УН о стању на Косову после упада јединице РОСУ у општине са српском већином, Вучић је рекао да је седница СБ УН увек важна због „статусног питања“ али је и оценио да је скуп у Паризу почетком јула у организацији француског председника Емануела Макрона и немачке премијерке Ангеле Меркел, „много важнији“, иако, како је навео, није сигуран да ће уопште бити одржан.

„Фридом хаус нема ништа ново, реч је о два текста на основу прошлогодишњег извештаја“

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да последњи налази америчке невладине организације Фридом хаус о стању медијских слобода не представљају „ништа ново“ већ да се ради о два текста написана на основу прошлогодишњег извештаја чије су суштинске мете, како је оценио, мадјарски премијер Виктор Орбан и амерички председник Доналд Трамп.

Гостујући на телевизији Прва, Вучић је рекао да у том налазу има „на десетине страница, а да је за Србију извучен само антрфиле“.

„Фридом хаус нема ништа ново. Ово није извештај већ се ради о два текста при чему је један писала жена из Мадјарске и њена мета је био Орбан, а друга суштинска мета Фридом хауса био је Трамп“, оценио је Вучић.

Он је одбацио критике на рачун медијских слобода у Србији наводећи да о притиску говоре они који „хоће да напишу шта год хоће“.

„То нису опозициони већ тајкунски медији, Дјиласови, Мишковићеви и Шолакови који су добили све дозволе државе. Ми морамо да правимо боље оквире и да будемо отворенији, а крив сам што нећу да идем на Н1 јер не знам о чему да разговарам са људима који 24 часа воде кампању против мене иако немају ниједан аргумент“, казао је председник Србије.

Вучић је навео да је спреман „за сваку врсте промене“ на РТС-у, додајући да су неки од представника опозиције „четири пута више“ гостовали на Јавном сервису од њега иако је председник државе.

Америчка невладина организација Фридом хаус је у новом извештају председника Србије Александра Вучића и мадјарског премијера Виктора Орбана навела као примере водја који вешто раде на гушењу независних медија.

Главна ауторка извештаја Фридом хауса Сара Репучи изјавила је за Глас Америке да је „уочљив пад медијских слобода откад је на власти Александар Вучић и заиста постоји озбиљан разлог за забринутост“.

Вучић: Редовни избори у марту или априлу, отворићемо нова преговарачка поглавља

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће редовни парламентарни, покрајински и локални избори бити одржани у марту или априлу 2020. године.

Он је за телевизију Прва рекао и да се „неће десити“ да Србија не отвори нова преговарачка поглавља са ЕУ.

„Отворићемо поглавља, то градјанима није нарочито важно али нама јесте јер говори о томе шта радимо, у којим смо областима напредовали а у којима нисмо. Има ствари које ћемо морати да мењамо, рекао сам да осим у изузетним ситуацијама попут медјународних уговора, не може више да се иде на мењање закона по хитном поступку“, казао је Вучић.

Председник Србије је додао да расправа о буџету „мора да додје на време“ и да посланици имају дупло време да разговарају о тој теми.

„Мора бити и јавног слушања у парламенту и то морамо радити због себе а не због Европе“, казао је Вучић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!