Прочитај ми чланак

Вучић и Камбери у клинчу: Ко је већи злочинац

0

На данашњој ванредној седници, посвећеној преговорима Београда и Приштине, дошло је до расправе између председника Србије, Александра Вучића и шефа посланичке групе “Уједињена долина - СДА”, Шаипа Камберија. Камбери је рекао да Србија "мора да разговара са људима чију је децу убијала", те да верује да Вучићу неће бити лако да неке од њих погледа у очи. С друге стране, шеф српске државе је казао да ствара представа како “Албанци никад никога нису убили”, те да испада да су само Срби злочинци.

Пренос скупштинске седнице о Косову пратите уживо на нашем порталу.

У свом излагању, Камбери је казао да, поред тога што представља политичку опозицију, чврсто верује да дијалог између Косова и Србије представља начин за решавање вековног непријатељства између два народа.

“Као припадник албанске националне мањине, верујем да ће нормализација односа Косова и Србије утицати на нормализацију статуса Албанаца који живе у Србији. Сматрам да дијалог у Бриселу остаје главни механизам процеса нормализације”, рекао је Камбери, да би затим додао да сумња да ће ЕУ да увезе замрзнути конфликт.

“Схватам потребу Србије да се у процесу преговора залаже за своје интересе, али верујем да је ово тренутак да јавност зна да Србија мора да разговара о Косову са људима чију је децу убијала. Ви ћете господине председниче можда ускоро морати да разговарате, с друге стране стола у преговорима, са Сарандом Бугујевци. У питању је жена чију су породицу убили српски шкорпиони. Верујем да људскост у вама неће дозволити да је мирно гледате у очи”, рекао је, између осталог, Камбери.

С друге стране, Вучић је истакао како никада није чуо од представника албанског народа да је њихова страна чинила злочине.

“Испада да су Срби злочинци, а ви анђели небески. Рекли сте да ће на преговоре са мном доћи Саранда Богујевци. Подсетићу вас да је она 2013. године била у Београду и говорила о тешком злочину који је почињен над њеном породицом”, навео је Вучић, а затим поставио питање Камберију:

“Зашто ви не причати о злочину над породицом Шутаковић, где је троје деце убијено, заједно са својим оцем и мајком и покопани тако да никад не буду пронађени. Они не могу да дођу у Приштину и да говоре како су тежак злочин преживели, јер су побијени, али ви се њих нисте сетили. Разлика је између нас што се ја сетим и Саранде Богојевци и породице Шутаковић”, навео је Вучић, додавши да не може да разуме “оне који му држе придике, а сакрили би сваки злочин који је починио Албанац”.

“Сви који су учинили злочине над породицом Богујевци су осуђени пред српским судовима. Моје питање за вас је где су данас они злочинци који су одговорни за убиство породице Шутаковић. Господин Камбери је рекао да је Србија убијала децу, то вам је као кад вам неко из Црне Горе каже да Срби нису већ појединци починили геноцид у Сребреници”, рекао је Вучић.

Затим се поново за реч јавио Камбери, рекавши да председник Србије и стереотипну представу о Албанцима.

„Рекли сте да ми неко диктира говоре – значи и ви имате стереотипну представу о Албанцима? Кажете да је Саранда Бугојевци била слободно у Београду. Шта је требало, да и њу неко убије? Мислим да то није оправдање. Разлика између нас, господине председниче, је та да сте ви у време кад су почињени ти злочини били министар. Ја нисам био“, рекао је он, да би Вучић потом рекао да је Камбери покушао да га представи као злочинца.

„Разумео сам шта је хтео. Хоће да каже да сам ја злочинац. Знају они, наравно, да нисам починио никакав злочин и да нисам учествовао у тог типа догађајима на Косову и Метохији. То вам само говори да ће увек пребацивати кривицу сваком Србину. Они не могу од тога да се одбране“, одговорио му је Вучић.