Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: „Чекају повољан тренутак за напад на север Косова”

0

Председник Александар Вучић изјавио је да Приштина оптужбама на рачун потпредседника Српске листе Милана Радоичића жели да ослаби српску одбрану севера Косова.

Вучић је у дневнику РТС коментаришући изјаву косовског председника Хашима Тачија да је протерао Радоичића казао да су у Приштини знали да је Радоичић један од кључних лица на том подручју и како је рекао, сада чекају повољан тренутак за напад на север Косова.

Он је рекао да је задовољан што Србија није насела на провокације агентурне мреже.

Вучић је навео да му је један од челних људи једне западне обавештајне слузбе саопштио да је покушано креирање случаја отвореним лагањем да је Радојицић убица.

„И даље немамо црвену потерницу, никако да добијемо било шта“, истакао је Вучић.

Он је навео да се након онога што се дешавало последњих неколико дана у Приштини, Тирани, у свету, али и у Београду показало колико је био у праву да смо светлосним годинама далеко од договора са Приштином.

Рекао је да би излазак Срба из косовских институција био крајња мера, јер у том случају Приштина не би била једина одговорна страна за цео свет.

„Ми своју позицију у свету држимо добро, ако изађемо из институција они ће рећи да ни Београд не поштује Бриселске споразуме“, рекао је Вучић за РТС и додао да би у том случају било јасно да све што се радило деценијама у постизању мира не постоји и да је отворено „бојно поље“.

Он је рекао да сматра да би требало сачекати 45 дана за ту одлуку, како би се видело шта ће Албанци да ураде са таксама и да се тек онда хладне главе доносе некакве мере.

Вучић је истакао да је циљ да се сачува мир и стабилност. Истакао је да има много великих јунака и у Србији, „попут Ђиласа и Јеремића“, али да он нема право да се „прави луд“ јер ће њега да окривљују за сукобе. „Немамо довољно деце за сукобе.

Ако можемо да чувамо мир, то треба да урадимо, али ако будемо натерани, имаћемо довољно снаге да своју земљу сачувамо“, рекао је Вучић.

Председник је рекао да је био изненађен иницијативом и апсолутним јединством Срба са југа и севера КиМ, али је онима који сматрају да је требало да Срби још одавно изађу из институција поручио да се нагледао јунака и патриота који „кукају“ када стигне око 300 коверата са позивом за војне обвезнике који нису одслужили војни рок.

На питање да ли истиче време за договор, Вучић јер рекао да он неће потписати независност Косова и поновио да је потребно да се укину таксе како би се дијалог наставио.

„Не знам шта значи да време истиче, слушао сам да имамо рок, нема никаквих рокова, али што време одмиче, наши односи су све лошији и то представља све већи проблем“, рекао је Вучић.

Председник је истакао и да не мисли да Приштина има безрезервну подршку Немачке, али да верује да имају подршку.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!