Прочитај ми чланак

ЛАВРОВ У ВЕЗИ КОСОВА: Против смо једностране измене Резолуције 1244

0

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је у Београду да Русија прихвата сва решења и процесе у вези са Косовом.

lavrov

Фото: Тањуг

Он је рекао да ће то бити уз максимално поштовање Резолуције СБ УН 1244, чијој се једностраној ревизији противи.

„Солидаришемо се са српским пријатељима и против смо било каквих покушаја да се једнострано ревидира ова Резолуција“, поручио је Лавров.

Дачић је, говорећи о подршци Русије, рекао да је Лавров тај кога може да позове кад је потребно.

„Када је Србија у опасности, у случају резолуција о гоноцидности српског народа, позива да се призна Косово… кога могу да зовем у сваком моменту?“, упитао је Дачић, чекајући да неко од новинара који су пратили конференцију за новинаре са шефом руске дипломатије каже: „Сергеја.“

„Лепо сте одговорили. Волео бих да могу увек да позовем Џона Керија у сваком моменту да му кажем да је Србија угрожена, али како да га позовем када Викторија Нуланд (званичница Стејт департмента) каже да су они 20 година улагали у независност Косова, или Лондон, када од њих долази реозлуција о геноцидности српског народа?“, рекао је Дачић.

Коментаришући то што га многи у Србији сматрају „руским министром“, он каже:

„Ја не да нећу да будем анти-Рус, него нећу да будем ни анти-Србин. Испада да Србија треба да бира између ЕУ и Русије. Али ми бирамо Србију“, рекао је Дачић.

Лавров је такође рекао да је са српским колегом Ивицом Дачићем разговарао и о ситуацији у региону, укључујући и напоре за БиХ, али уз поштовање сва три конститутивна народа.