Прочитај ми чланак

Врбовање хашких сведока – главни задатак Чеда Чоловића

0

Чедо Чоловић (57), хрватски шпијун који је ухапшен у Београду, имао је специјалан задатак - да врбује сведоке за случајеве Срба оптужених у Хрватској, али и да неке сведоке "елиминише".

Foto: Privatna arhiva Čedo Čolović

Foto: Privatna arhiva
Čedo Čolović

Чоловића је врбовала Сугурносно-обавештајна агенција Хрватске (СОА), која, како за „Блиц“ тврди извор упознат с активностима и наших и хрватских обавештајних безбедносних структура, у Србији има мрежу шпијуна, највише некадашњих припадника Војске Републике Српске Крајине.

– Чоловић је уцењен подизањем оптужнице за ратне злочине. Он је био припадник 75. моторизоване бригаде ВСК. Заузврат је добио хрватско држављанство и пасош. За неколико последњих година, колико је радио за хрватску СОА, ступао је у контакт с бившим саборцима из ВСК који су могли да сведоче против Срба оптужених у Хрватској за ратне злочине. Сви који су пристали да сведоче добили су опрост за ратна дела или дебелу новчану надокнаду.

Чоловићев задатак био је да врбује и сведоке који су у Хагу били позивани као сведоци против хрватских генерала, Младена Маркача, Анте Готовине и Ивана Чермака. Против њих је хашки суд водио поступке за ратне злочине током „Олује“, а Хрватима је од националне важности било да они буду ослобођени. Њима је, преко Чоловића али и других шпијуна, нуђено велико богатство да одустану од сведочења или да драстично ублаже изјаве. Најгоре је то што су неки пристајали и на лажно сведочење у Хагу – каже наш извор.

Чоловић је податке о састанцима са сведоцима преносио агентима СОА, са којима се састајао на хрватској страни. Врбовање Чоловића је матрица по којој је СОА у Србији, према тврдњи нашег саговорника направила армију шпијуна, највише у Београду.

– СОА од 90-их година има банку података о свима који су из Хрватске долазили у Србију, и свим нашим људима који су из Србије одлазили у Хрватску. Они који су били учесници рата, посебно они из Војске РСК уцењивани су подизањем оптужнице за ратне злочине. Уцењивање је било интензивније кад је кренуо повратнички талас и када су Срби уцењивани да буду шпијуни да би добили своје куће, пасоше – каже наш извор.

– Већина хрватских шпијуна је одавно пензионисана. Утврђено је да је неколико бивших највиших официра ВСК ушло у посао нелегалне препродаје оружја. Центри окупљања хрватских шпијуна су углавном кафане који држе Крајишници – каже наш извор. Чоловић ће данас бити испитан у Вишем тужилаштву у Београду.

Сестра: Спремао се да бере грожђе

У породичној кући Борковића у Угриновцима, у којој је живео Чедо Чоловић заједно са сестром Анком, зетом Миланом и сестрићем Дејаном, и даље су видљиви трагови претреса БИА.

– Дошли су после с њим у кућу, блокирали целу улицу и извршили претрес. Његова соба и даље стоји онако како су је оставили инспектори – прича Милан Борковић, зет Чеда Чоловића. Чедова рођена сестра Анка каже да је Чеда спаковао кофере јер је планирао да оде у Хрватску у њихову кућу у Тепљуху, да обере грожђе.

– Он је сваке године одлазио доле да обере лозу и да води мало рачуна о кући. Када је рањен у Житнићу, где је био резервни официр у артиљерији, 1993. године дошао је у Београд на ВМА да се лечи, и први пут је у Хрватску отишао тек 1999. на 2000. годину јер нам је мајка била на самрти – прича Чедина сестра Анка. Како каже, по одласку у Хрватску, шибеничка полиција приводила га је неколико пута на информативни разговор, али после тога га нису звали. Она додаје да је овде имао инвалидску пензију, те да се слабо кретао, осим некад до Бановаца.

Ковач: Нова сапуница

Министар спољних послова Хрватске Миро Ковач изјавио је за тамошње медије да хрватско велепосланство још није добило информацију од Владе Србије упркос њиховом инсистирању.

– Будући да је то пласирано у медије, а не нашој хрватској страни, испада да је то нека врста трећеразредне епизоде у сапуници која се нама у Хрватској сервира већ недељама – рекао је министар Ковач.