Прочитај ми чланак

Врање бруји о афери СНС посланика, могу ли да му одузму имунитет?

0

Посланик Српске напредне странке у претходном сазиву Народне скупштине и кандидат на листи за парламентарне изборе који су одржани 3. априла, Славиша Булатовић из Врањске Бање, последњих недеља је у жижи јавности због оптужби које стижу од његових првих комшија, да је зарад куповине школског дворишта фалсификовао потпис оца његове некадашње комшинице Драгане Цветковић, док је он био на хемиотерапији у Београду. Тако локални медији ових дана спекулишу и о одузимању посланичког имунитета које наводно подржава део Градског одбора СНС Врање. Међутим, то се врло вероватно неће десити.

Крајем маја смо на порталу Нова.рс објавили Исповест ћерке оболелог од рака, новинарке из Швајцарске пореклом из Врањске Бање, Драгане Цветковић, која је тврдила да је Градска управа у Врању сачинила оверила документ на којем је фалсификовани потпис Чедомира Цветковића, њеног оца, а тај записник је омогућио породици Славише Булатовића да откупи део школског дворишта које је било у власништву Града, како би градили стамбени објекат.

Њен отац је, како је рекла, на дан када је сачињен записник, примао хемиотерапију у Београду, а она је данима покушавала да добије одговоре од начелника Градске управе Душана Аритоновића и самог градоначелника Врања др Слободана Миленковића.

Аритоновић је убрзо у одговору на упит навео да је упутио акт руководиоцу Одељења за урбанизам, имовинско-правне послове, комунално-стамбене делатности и заштиту животне средине Драгану Михајловићу, којим му је наложио да испита све наводе, узме изјаву од службеника који поступа у том предмету и да му, по узимању изјаве, „уколико су у истој садржани наводи који дају основ за покретање дисциплинског поступка“ достави предлог за покретање истог:

„Као и да иницира кривични поступак код надлежног тужилаштва, уколико су у радњама службеника Градске управе садржани елементи кривичног дела које се гони по службеној дужности“, навео је Аритоновић.

Још увек из ГУ Врање нема информација о томе докле се стигло са поступком.

Иако се по Врању спекулише да „део СНС-а подржава одузимање имунитета Булатовићу“, то је мало вероватно, најпре јер се о томе не пита СНС, нарочито не Градски одбор, већ Скупштина, а потом, постоји процедура по Пословнику Народне скупштине када је у питању потенцијално одузимање имунитета.

Да би се то десило, неопходно је покретање кривичног поступка против посланика, у овом случају Славише Булатовића, или да се одреди притвор, дакле важи само за случајеве када се тражи казна затвора. Потом надлежни то морају поднети скупштинском Одбору за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, који тек изради препоруку за Народну скупштину, а онда Скупштина евентуално одобрава укидање имунитета, односно посланици гласају за или против тога.

„Де факто би морао СНС да гласа да му се одузме имунитет, али заједно са још неким посланицима јер СНС након ових избора неће имати самостално већину у Скупштини. Свакако, то се ради у оквиру Скупштине, а не у оквиру странке“, каже наш саговорник, истраживач Центра савремене политике Александар Ивковић.

С обзиром на то да је Булатовић био посланик у претходном сазиву од 2020. до 2022. године, њему још није престао мандат јер није конститусан нови сазив.

„Мислим да формално и даље може да се позове на имунитет ако би дошло до тако нечега, а свакако се неће састати стари сазив само да би га разрешио имунитета, то се не ради. Генерално, СНС се скоро никада до сада није тако јавно одрицао својих посланика и чланова, ма шта да су радили. Мало је вероватно да то буде и кад се сазове нови сазив Скупштине“, каже наш саговорник.

Мандат припада посланику, не СНС-у

Мандат изабраног посланика на парламентарним изборима је слободан, односно припада посланику, а не странци, те Српска напредна странка упркос афери формално не може Булатовића „уклонити“ из Скупштине када она буде конституисана, односно његов мандат верификован. Посланик би сам морао да поднесе оставку, својом вољом или под притиском странке.

Према речима политиколога Стефана Тасића, који је и сам био на листи кандидата за посланике зелено-леве коалиције МОРАМО, бесмислено је током техничког мандата говорити о одузимању имунитета или мандата, и подвлачи да је то могуће када буде конституисана нова Скупштина.

„Може да се деси да он сам поднесе оставку под великим друштвено-политичким притиском, или да странка изврши притисак. То је СНС, ако они ‘нареде’, он ће то урадити, јер нико од њих није добио мандат на основу сопственог резултата или кредибилитета, већ зависе од централе странке и Вучића“ – рекао је Тасић за врањски портал Слободна реч.

Ако Вучић због „превелике штете нареди, као што се то дешавало у различитим случајевима код њих“, да Булатовић одустане од мандата, то се може десити, наводи он.