Прочитај ми чланак

Волимо Марин Ле Пен као што она воли нас

0

marin le pen

Пуних 85 година од како је на Калемегдану откривен Споменик захвалности Француској, најзад смо дочекали да неко из Француске заиста и покушава да уради нешто добро за Србију. Како, наиме, преноси београдски дневни лист „Данас“, посланици Националног фронта, странке коју предводи Марин Ле Пен, поднели су предлог резолуције о прекиду преговора Србије са Европском унијом.

Предлог су, додају извори „Данаса“, поднели преко своје посланичке групе у Европском парламенту, а разлог је забринутост да Србија „не прође лоше као Француска“. У тексту предложене резолуције наглашена су „дубока неслагања“ између ЕУ и Србије по питањима Косова и Метохије, законских одредби која се тичу „људских права“, те дипломатских и геополитичких односа са Русијом, и предлаже се неодложан прекид преговора о приступању Србије Европској унији.

Председнику Европског парламента Мартину Шулцу наложено је да предлог достави Европској комисији, Европском савету и државама чланицама ЕУ.

Да је предлог резолуције искрен и истински добронамеран према Србији, наслућује се већ и по томе што је међу предлагачима Емерик Шопард, навелико познат по проруским и просрпским ставовима. Шопард је почетком године у интервјуу „Вечерњим новостима“ изјавио да признање „косовске независности“ од стране Париза спада у историјске грешке, а Европском парламенту доставио је и сопствену резолуцију о Сребреници, као одговор на две противсрпске које су у истом телу усвојене или пред усвајањем. Све и да је, међутим, позадина сасвим другачија од објављене, те да предлагачи резолуције о прекиду преговора Србије и ЕУ у ствари нимало не размишљају о добробити Србије већ само о Унији, чак и у том случају би њихов потез био разлог за славље, макар због тога што би, народски речено, истерао ствари на чистац.

Србија је већ 15 година талац погубне политике евроинтеграција (које под Тадићевим а данас и Вучићевим режимом све више личе на евроатлантске интеграције, што ће рећи да подразумевају и учлањење у НАТО), од које се никако не одступа упркос томе што многобројни показатељи упућују на закључак да је придруживање Европској унији сада далеко неповољније него што је можда изгледало почетком века (ако је уопште и тада било повољно, што је веома дискутабилно, у најмању руку). Оно што продужава тај талачки однос свакако је и дволичан однос европских званичника, који заједно са највишим представницима извршне власти у Србији учествују у обмањивању српске јавности безочним лажима о наводним добрим намерама и лепим жељама. Резолуција попут ове коју су поднели посланици Марин Ле Пен барем би ућуткала то лицемерје и приморала саме европске званичнике да се према озбиљним питањима, као што је српска државна целовитост, односе са неопходним поштовањем, а не шарлатански као до сада.

Нажалост, Национални фронт и сродне јој странке немају довољно посланика да предложену резолуцију и изгурају, али је за утеху то што чак и тамо, у Европском парламенту, коначно може да се разазна политика која се према Србији, ако ништа друго, односи са дужном озбиљношћу.

(ФСК – Миодраг Зарковић)