Прочитај ми чланак

ВОЛФГАНФ ПЕТРИЧ: Ја сам за поделу Косова, ево и зашто

0

Аустријски дипломата Волфганг Петрич, некадашњи Специјални изасланик ЕУ за Косово и бивши високи представник међународне заједнице за БиХ, сматра да како би се решио косовски проблем, грубо појашњено треба пристати и на мењање граница. Овај дипломата не користи ниједан од термина у оптицају - ни поделу ни разграничење. Он користи терминологију “административна козметичка корекција”, појашњава и зашто: “Ако до тога уопште дође, реч је о мањим козметичким корекцијама које би утицале на мањи број села у околини Бујановца и Косовске Митровице”.

По Петричу “козметичка корекција” кроз пар села неће имати негативан домино ефекат на остале државе у региону и због тога нема бојазни од преливања сукоба. Како би се евентуално спречило да и остали крену у прекрајање граница, дипломата предлаже да се под покровитељством ЕУ, УН и ОЕБС потпише свечана Декларација како – “нико други, ни у Босни, Македонији, Црној Гори, Србији, Хрватској, Словенији, Албанији, не би добио право да изнесе сличне договоре”.

– Радило би се, ако уопште дође до тога, о мањим козметичким корекцијама које би утицале на мањи број села у околини Бујановца и Косовске Митровице. Неће мењати етничку структуру било које државе, те стога неће бити места негативним ефектима. У питању је “нови реализам” Балкана… Стога, подржимо договор на линији Тачи-Вучић. Болно сам свестан, то је разочарање за нас старе “балканске руке”. Али хеј, времена се мењају – написао је првобитно Петрич као одговор на чланак америчког политичког аналитичара Данијела Сервера који се успротивио подели наводећи да би такав потез довео до низа негативних ефеката.

Петрич је, објашњавајући своје првобитно изнете ставове прецизирао за “Блиц”:

– Верујем да је крајње време да се финализује међусобно прихватљиво решење, посебно како би се подржали етнички Срби на Косову, са обе стране Ибра. Чак и након мањих корекција Косово би, као и Србија, остале мултиетничке државе са једнаким правима и одговорностима. Дуго сам се залагао као ствар принципа за прихватање свих постојећих граница, и и даље се залажем. Али, у ретким приликама треба размислити два пута – каже некадашњи аустријски амбасадор у Београду, алудирајући да би се у случају “поделе” у ствари радило о “мањим административним корекцијама”.

Наш саговорник наглашава да би међународна заједница (УН, ОЕБС и понајвише ЕУ), морале да помогну да се напише свеобухватни споразум по највишим европским стандардима у којем би се јасно ставило до знања да такве административне корекције практично важе само за Косово.

– То значи да ниједна друга држава или ентитет не могу да се ослањају на српско-косовски договор као узор за решавање других питања. Било би јако важно да се у таквој свечаној Декларацији, коју би потписале све умешане стране под сведочењем ЕУ, УН и ОЕБС-а, закључи да је у питању последња таква корекција. Нико други, ни у Босни, Македонији, Црној Гори, Србији, Хрватској, Словенији, Албанији… не би добио право да изнесе сличне договоре. Напротив, то би помогло у проналажењу сличних локалних и билатералних решења у изолованим граничним споровима у бившој Југославији попут оног које воде Хрватска и Словенија око приступа Јадранском мору и други – додаје он.

Петрич каже да је свестан да је у питању веома осетљив и нов приступ али и да Балкан мора да иде напред.

– Председник Вућић је своју политичку каријеру везао за успешан пут Србије у ЕУ, као и господин Тачи. Тек онда када косовско питање буде решено, а ја сам свестан да мој предлог има своје замке, Србија ће моћи, као и Косово, да иде даље и покрене стварне изазове данашњице и сутрашњице. Ништа не би било важније него видети народе бивше Југославије и Албаније као мултиетничке и демократске државе са посебном пажњом ка свакој етничкој мањини, без обзира у којој држави, да се, боље пре него касније, придруже ЕУ. Искрено се надам да ћу видети да се то деси за време мог живота. То је моја лична мотивација за овај предлог – закључује Петрич за “Блиц”.