Прочитај ми чланак

Власт близу одлуке да сви локални избори буду 2. јуна?!

0

У владајућој коалицији озбиљно се разматра опција да редовни локални избори буду одржани 2. јуна, кад и београдски, а расписивању избора претходила би измена Закона о локалним изборима, сазнаје Н1 из извора блиског врху власти.

Како је објаснио извор Н1, врх власти је на корак од одлуке да прихвати захтев опозиције истакнут 3. априла да сви локални избори буду одржани у истом дану. То би се, додаје, омогућило изменом члана 35, тако што би избори могли да буду расписани најраније 150 уместо садашњих 120 дана.

Тиме би редовни локални избори у 88 градова и општина, међу којима је и 17 београдских општина, могли да буду одржани 2. јуна, истовремено кад и гласање за одборнике Скупштине града Београда.

Иначе, локални избори морају да буду расписани најкасније 45 дана пре дана одржавања, у овом случају до 18. априла, а услов за то је да посланици Народне скупштине претходно изгласају измене закона.

Подсетимо, један од лидера коалиције „Србија против насиља“ Мирослав Алексић истакао је након другог састанка са представницима власти у Скупштини Србије да је могуће да сви локални избори буду одржани у истом дану тако што би био измењен члан 35 Закона о локалним изборима. Тиме би се, како је рекао Алексић, стекли услови да и остали локални избори буду 2. јуна, за када су већ расписани избори за одборнике београдског парламента.

Простор за могућност да и остали локални избори буду одржани истовремено са београдским оставила је и председница парламента Ана Брнабић, која је након трећег Колегијума представника власти и дела опозиције истакла да су београдски избори расписани у „најкаснијем могућем року“, а да о томе када ће бити расписани остали локални избори „треба разговарати сада“.

– Што се свих осталих локалних избора тиче, и даље нудим уколико желе да разговарамо о датуму одржавања тих избора, уколико не желе, они ће бити одржани кад им је време, у јулу или августу – поручила је тада Брнабић.