Прочитај ми чланак

ВЛАДАН ГЛИШИЋ: Да ми сами, а не странци, одлучујемо о свом животу

0

glisic-vladan-dveri-intervjuПреносимо интервју Владана Глишића, члана Старешинства Двери, који објављује дневни лист Данас у оквиру дебате „Шта је будућност деснице у Србији“.

Поводом превирања и раскола у Демократској странци Србије Данас покреће дебату о политичкој будућности деснице у Србији. Од наших саговорника затражили смо оцену у каквом је стању десни политички спектар, те да ли се он искључиво одређује као „проруски и евроскептични“. Затим, да ли десницу одређује однос према монархији и републици. Коначно, да ли је могуће на десној платформи понудити бирачима и препознатљив економски програм.

„Подела на „десницу“ и „левицу“ данас је под знаком питања не само у Србији већ и у свету. Глобализација је довела до тога да је тоталитарна идеја глобализма (цео свет желе да ставе у колонијални однос према евроатлантским центрима моћи) поделила све политичке снаге у свету, па и у Србији, на оне који су савезници овог тоталитаризма и оне који се боре за слободу својих народа”, истиче за Данас Владан Глишић, члан Старешинства покрета Двери.

Одговарајући на питање како види десни политички спектар у Србији, он додаје да у Србији ова подела иде линијом свих оних који су сарадници евроатлантског тоталитаризма и заступају политику „ЕУ нема алтернативу“ и осталих, у које убраја и Двери, који се боре за демонтирање те политике, а за „суверену демократију“. Идеја о „сувереној демократији“ или „суверенизму“, према његовим речима, једноставно речено јесте став да људи који овде живе треба да одлучују о томе како ће овде живети, а не да се о томе одлучује у Бриселу или Вашингтону. Двери су до сада јасно формулисале овакву политику, а сада очекују да и ДСС под новим руководством то подржи.

„Наши суверенисти у Русији виде некога ко може да нам буде стратешки савезник у ослобађању од колонијалних управника из ЕУ, САД и НАТО. Русија је историјски, народносно и религијски блиска Србији, али је и представник БРИКС-а то јест оног дела света који има снаге да се супротстави досадашњим господарима Србије из ЕУ, САД, НАТО. Против колонијалних управника Србије ми се боримо не само из историјских, народносних и религијских разлога већ пре света због пустоши коју је у Србији оставила политика што се је водили од 5. октобра 2000. до данас“, оцењује Глишић коментаришући према чему се одређује десница у Србији.

На питање колико је важан однос према монархији и републици, представник Двери наводи да питање монархије или републике сада није битно. Он истиче да Србија пре свега треба да се избори за опстанак, за заустављање демографске катастрофе и „повратак у наше руке одлучивања о нашој судбини“. Тек када се ослободимо из колонијалног положаја у коме смо данас, како каже, моћи ћемо да суверено одлучујемо о томе да ли смо за монархију или републику.

„Држава и друштво нису ту да би служили економији већ економија постоји да би служила људима. Ти људи нису неки апстрактни потрошачи већ конкретан народ и конкретни људи. Зато позиција суверенизма има једноставан економски програм: подршка породичном предузетништву, задругарству, произвођачкој привреди, велики енергетски и други системи од националног значаја морају да буду у државном власништву, битни природни ресурси од значаја за будући развој (рудно благо, вода, земљиште и слично) не могу бити у власништву странаца, појачана опрезност према страним и мултинационалним корпорацијама, капиталу и банкама“, наводи Глишић говорећи о томе постоји ли препознатљиви економски програм десне платформе.

За крај додаје да за политику „суверенизма“ Двери очекују подршку ДСС, других патриотских организација и јавних личности које су до сада наступале са сличних позиција.

(Данас.рс)