Прочитај ми чланак

ВЛАДА СРБИЈЕ ЗАБИЈА НОЖ у ЛЕЂА СРПСКОЈ; Шешељ и Јовановић уз Бања Луку

0

Уколико парламент усвоји Измене кривичног законика, у Србији би свако ко помене да у Сребреници није било геноцида могао да заврши у затвору до пет година.

dosije-bratunac

Према оцени дела јавног мњења, овим кораком се Београд спрема да настави с послушношћу Бриселу, а посебно Берлину, пошто је реч о једном од седам немачких услова о превазилажењу прошлости из 2012. у коме се се каже да корак Београда уназад представљају тумачења да у Сребреници није било геноцида.

Сада се иде у сусрет немачким захтевима, иако Сарајево упорно негира Републике Српске право на само постојање тезом о геноцидној творевини.

Министар правде Нела Кубуровић, до 2008. судијски помоћник, а потом чиновник министарства, каже да има обавезу да испуни одлуке Савета ЕУ. Она је објаснила да је реч о негирању правоснажних одлука о геноциду домаћих и Међународног суда основаног Римским статутом из 2002, који је до сада пресудио само у случају Конга. Она каже да није искључено да ће Међународни суд донети још неке пресуде.

Мачку о реп

Сличан закон о кажњавању негирања геноцида усвојен је у ФБиХ 2014. Председник Републике Српске Милорад Додик тада је поручио да он нема правну снагу на територији РС и да „могу да га окаче мачку о реп“.

Сада се иде у сусрет немачким захтевима, иако Сарајево упорно негира Републике Српске право на само постојање тезом о геноцидној творевини.

Министар правде Нела Кубуровић, до 2008. судијски помоћник, а потом чиновник министарства, каже да има обавезу да испуни одлуке Савета ЕУ.

Она је објаснила да је реч о негирању правоснажних одлука о геноциду домаћих и Међународног суда основаног Римским статутом из 2002, који је до сада пресудио само у случају Конга. Она каже да није искључено да ће Међународни суд донети још неке пресуде.

При том, у уторак је председник Русије Владимир Путин потписао указ о одбијању те земље да учествује у оснивачком Римском статуту. Тај суд не признају ни СAД и Кина.

Овакав потез је сигурно забијање ножа у леђа Републици Српској, тумачи за „Вести“, директор Института за истраживања српских страдања у 20. веку Миливоје Иванишевић.

– Aко избегавамо да геноцидом назовемо злочине над Србима у БиХ, Хрватској и на Космету, зашто би то важило за Сребреницу – тумачи Иванишевић за „Вести“.

Он истиче да у Сребреници није било геноцида.

– Имам доказе за то јер није било цивилних жртава рата у кризном периоду јула 1995. – каже Иванишевић.

Милош Шолаја, професор из Бања Луке: Истина мимо суда

Професор бањалучког Факултета политичких наука Милош Шолаја каже да ЕУ сваку дискусију своди на слепу послушност.

– Међународни суд јесте донео одлуку о парцијалном геноциду и у реду је да се уважава независност судства, али то не значи да је тачна у историјском и политичком смислу. Зато ме све подсећа на вербални деликт уочи распада СФРЈ да се ништа не сме говорити, ни спорити – каже Шолаја за наш лист и наводи пример да се и данас дискутује о Пелопенеским ратовима с аспекта историје и политике.

Он указује да је Фахрудин Радончић, лидер партије која учествује у власти у ФБиХ, пред судом у Приштини рекао да је Рамиз Делалић од СДA тражио милион марака јер је по њиховом налогу убио српског свата у Сарајеву и започео рат у БиХ.

– Видимо да и на суђењу Насеру Орићу избијају спорне ствари везане за Сребреницу, што говори да нешто што је суд пресудио не значи да је тачно у историјском смислу- каже Милош Шолаја.

Већи Европљани од ЕУ

Милош Јовановић

Милош Јовановић

У парламенту је ДСС тражио да одредба о геноциду буде избрисана из закона, а потпредседник те странке и доцент на београдском Правном факултету Милош Јовановић објашњава за „Вести“ да српска власт хоће да испоштује одлуку Савета министара ЕУ из 2014. о хармонизацији Кривичног законика у погледу негирања и релативизације геноцида и злочина против човечности.

– То ни већина чланица ЕУ није спровела у потпуности. Финска, Шведска и Велике Британија нису уопште, па је код њих слобода изражавања потпуна и не производи правне последице, већ евентуално само друштвену осуду. У Француској на суд иде само неко ко каже да холокауст није злочин, а исто је у Немачкој, Aустрији, Белгији и Румунији, док Пољска третира комунистичке злочине – каже Јовановић.

Он указује да Србија без размишљања и из незнања прихвата препоруке из Европе, а да је министарки правде Нели Кубуровић очито неко рекао да треба испуњавати све услове на путу ка ЕУ.

Шешељ иде до Уставног судаVojislav_Seselj_SRS_82fafc910c

У Скупштини Србије, лидер радикала Војислав Шешељ је поновио познати став да у Сребреници није могло бити геноцида, иако се злочин догодио и српском народу је нанета срамота.

– Дакле, ако суд каже да је неко починио геноцид, ја не смем да изјавим да суд нема појма, да је направио грешку – казао је Шешељ.

Посланица његове странке Вјерица Радета најавила је да ће у случају усвајања одредбе о негирању геноцида СРС тражити испитивање уставности.

– Никада нико не може забранити некоме да каже оно што мисли јер је то кршење Устава. Министарка правде је изнела скандалозну реченицу да је формулација закона добра јер нам је предлог написан у ЕУ – рекла је Радета.