Прочитај ми чланак

ВЛАДА СРБИЈЕ: Реконструкција у септембру

0

vlada srbije rekonstrukcija

Београд – Иако у уторак 29. јула истиче рок од 15 дана у коме, према Закону о Влади Србије, премијер треба да Народној скупштини предложи новог министра финансија, такав предлог још званично није стигао у парламент.

Саговорници Данаса из Владе, као и из СНС, истичу да ова власт поштује законе, али и напомињу да, уколико законски рок буде пролонгиран, то је зато што премијер Александар Вучић још није одлучио ко ће бити нови министар привреде уместо Душана Вујовића, који ће убудуће водити финансије. Чак и да званично буду предложени кандидати за министре привреде и финансија, саговорници Данаса убеђени су да ће парламент Србије о њиховом избору, кроз техничку реконструкцију владе, одлучивати тек у септембру.

„Не постоји рок у коме Скупштина Србије треба да се определи о избору нових министара, а питање за Владу је када ће парламенту доставити имена кандидата за министре финансије и привреде“, каже за Данас Зоран Бабић, шеф посланичке групе СНС, мада уз констатацију да он није права адреса.

Бабић каже да су све одлуке које је СНС доносио транспарентне и у најбољем интересу функционисања целе државе и да ће тако бити и овога пута. „Залажемо се за поштовање закона и то је основ наше политике. Сигуран сам да ће влада и убудуће функционисати у пуном капацитету“, истиче Бабић.

vlada-srbije--zakletva--foto-fonet-3_f
Закон о влади

„Председник Владе дужан је да предложи Народној скупштини избор новог министра у року од 15 дана од престанка мандата претходног министра.
Нови министар изабран је већином гласова од укупног броја народних посланика“, пише у Закону о влади.

 У Влади Србије јуче нисмо могли да сазнамо када ће уследити њена техничка реконструкција, а у Министарству привреде нам је речено да се још не зна ко ће овај ресор убудуће водити.

„Ја могу да вам кажем да Влада Србије увек поштује законске рокове, али шта ћемо ако у уторак не стигне предлог у парламент… Хајде да сачекамо уторак, среду, па ћемо онда коментарисати. Уосталом, то је питање за премијера, који предлаже кандидате“, каже за Данас директор владине Канцеларије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић.

Покушали смо да више информација добијемо и у кабинету премијера Вучића, али безуспешно.

Опозиција у парламенту, међутим, сматра да би Влада почетком наредне недеље требало да предложи кандидате за министре, уколико жели да покаже да се у Србији поштују донети закони.

„Ова власт се руководи оном Пашићевом реченицом – закони су за противнике. Верујем да ће власт покушати да потражи оправдање, тако што ће навести да је дато овлашћење Вујовићу да обавља дужност министра финансија и да је тиме главна ствар решена. Верујем да ће све то сачекати септембар“, каже Борислав Стефановић, шеф посланичке групе ДС.

Јанко Веселиновић, заменик шефа посланика НДС, сматра да би јако лоша порука јавности била уколико влада и премијер најкасније до среде не предложе кандидате за министре. „С једне стране, то би значило да се закони не поштују, а с друге да СНС нема кадровска решење за најзначајнија места – финансије и привреду“, каже Веселиновић. Опозиција оцењује да и овај случај доказује како СНС гледа на правну државу, али и на одређивање приоритета, што показује „њихов потпуни апсолутизам“.

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, сматра да није намера власти да крши закон, већ да је проблем што још није пронађено адекватно кадровско решење за министра привреде. „Премијер, будући да одлука зависи од њега, вероватно још вага како би дошао до најбољег решења за српску привреду“, уверен је Анђелковић.

(Данас)