Прочитај ми чланак

Влада до августа, одмах потом и санкције Русији

0

Период седења на две столице истиче и Србија ће ускоро морати да уведе санкције Русији. Како сазнаје Нова.рс, западни партнери очекују од председника Србије Александра Вучића да започне усклађивање спољне политике са Европском унијом и да се придружи санкцијама до лета.

Од почетка рата у Украјини, наша држава је релативно успешно балансирала између Истока и Запада, избегавајући да се определи и заузме страну. Међутим, период “седења на две столице” истиче и Србија ће морати да донесе одлуку – Европска унија или Русија.

Од одлуке да ли ће увести санкције Русији и придрижити се ЕУ мерама, у многоме ће, како је речено нашем порталу, зависити и даљи европски пут Србије, уз напомену да се у Европском парламенту, али и у Европској комисији, све се чешће могу чути предлози за потпуну обуставу преговора са Србијом док се не усклади са спољном политиком Уније.

До кад ће Запад чекати

Према информацијама до којих је дошао наш портал, првобитни рок за увођења санкција Русији је 15. мај, али се на том датуму неће инсистирати, имајући у виду политичку ситуацију у Србији и чињеницу да још увек није формирана нова Влада Србије.

Западни партнери очекују да се извршна власт у нашој земљи формира до августа и да ће једна од првих одлука нове владе бити увођење санкција.

До тада ће, како нам је речено, на ову тему разговарати са шефом српске државе, Александром Вучићем.

Немачка предњачи у захтевима за санкције

Најмоћнија држава ЕУ, Немачка, предњачи, како наводе саговорници Нова.рс из Брисела, у апелима и притисцима на Србију.

“Није у потпуности тачна прича да ће Немачка, као држава која појединачно највише улаже у Србију, инсиситирати на повлачењу својих инвеститора из ваше земље. У том случају не би изгубила само Србија, већ и немачки привредници који су уложили озбиљна средства. Оно што јесте тачно то је да Немачка, у случају да Србија одбије да се придружи јединственој Европи, неће, као што је то до сад радила, активно апеловати на инвеститоре да улажу у вашу државу”, наводи наш извор.

Подсетимо, у својој честитки Александру Вучићу на реизбору на место председника Србије, његов немачки колега Франк-Валтер Штајнмајер је рекао да ће увођење санкција Србије Русији у наредном периоду бити од кључног значаја.

На том трагу била је и шефица немачке дипломатије Аналена Бербок, која је поручила властима у Србији да морају да уведу санкције Русији уколико желе у европски блок.

“Желела бих да поручим Србији, ако желите да постанете чланица Европске уније, што би Србија хтела, кључно је да подржите и спољну политику Европске уније и одговарајуц́е санкције”, поручила је Бербок.