Прочитај ми чланак

Влада Ане Брнабић 2017. обећала помоћ Рио Тинту за добијање дозвола

0

Пројекат “Јадар” којим се омогућава компанији Рио Тинто да врши ископавања на територији наше земље, Влада Србије је још 2017. године је препознала као “приоритетни пројекат геолошких истраживања”. У Меморандуму о разумевању, који је влада потписала са овом компанијом српска власт је изразила спремност да обезбеди све неопходне дозволе за руднике и прераду руда литијума.

Влада на чијем је челу премијерка Ане Брнабић потписала је Меморандум о разумевању са компанијом Rio Tinto Minerals Development Limited и Rio sava Exploration doo Београд. Параф на овај документ у име државе ставио је тадашњи министар рударства и енергетике Александар Антић.

У меморандуму, који није обавезујући, али који показује намеру власти да сарађује са Рио Тинтом и да тој компанији омогући експлоатацију литијума у Србији, истиче се да су се стране договориле око тога да ће образовати заједничку радну групу која би имплементирала и надгледала кључне аспекте пројека Јадар.

Влада Србије, такође, истакла је да је спремна да предузме мере ради осигурања ефективне и ефикасне координације између различитих органа и институција у вези са поступком издавања дозвола за руднике и прераду руда.