Прочитај ми чланак

Високи представник прети: „Додик се игра ватром“

0

Високи представник за БиХ Валентин Инцко изјавио је да се председник РС Милорад Додик "игра ватром" уколико не намерава да одустане од референдума о Дану РС.

incko

Инцко је за „Политику“ оценио да би одржавање референдума имало озбиљне последице на БиХ и регион, наводећи да би то допринело дестабилизацији БиХ.

„Тога су свесне земље које чине ближи регион, али и шира међународна заједница. Време је да се иде у правцу смиривања тензија, повратка законским процедурама и атмосфери конструктивног дијалога. Пут ка решењу сасвим је једноставан: поштовање уставног оквира земље и њених институција. Сањам о томе да земље које говоре исте или сличне језике користе ту невероватну предност и убрзају своје кораке ка будућности“, каже Инцко.

Како је навео, у противном ће кораке предузети грађани, који, додаје, већ масовно одлазе.

„Ко би желео да живи у земљама са конфликтима и спорим напретком, али и потенцијалима сличним руднику дијаманата? Искористимо напокон те дијаманте, велике таленте нашег предивног и пребогатог европског југоистока“, каже Инцко.

Милорад Додик раније данас је изјавио да не искључује могућност забране одржавања референдума о Дану Републике у РС, али је поручио да ће он, ипак, бити одржан.

„Постоји могућност да дође до забране референдума или привремене мере, али ми ћемо референдум одржати. Референдум у РС је законит и заснован на нашем праву. Постоје различите идеје да се тај дан третира као дан државности, дан самосталности. Постоји низ могућности“, поручио је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.