Прочитај ми чланак

Више од 1800 научника и професора тражи да се испита Стефановићев докторат

0

nebojsa stefanovic

Петиција о заштити академске части у Србији коју је подржало више од 1.800 научника и професора из земље и иностранства поднета је данас Министарству просвете и другим надлежним институцијама.

У петицији су подржани напори професора који су на сајту Пешчаника указали на неетичке радње у делу универзитетске заједнице Србије и оптужили министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића да је плагирао делове доктората, а доскорашњег ректора Универзитета Мегатренд Мићу Јовановића да је у својој званичној биографији лажно навео да је докторирао у Лондону.

Петицију, коју је поднео професор криминологије с америчког Универзитета Јужни Мејн Душан Бјелић, прослеђена је и Националном савету за високо образовање, Националном савету за научни и технолошки развој, Конференцији универзитета Србије и Комисији за стицање научних звања, наводи се у саопштењу.

Потписници петиције затражили су да се формира независна академска комисија сачињена од угледних и некомпромитованих професора из Србије и иностранства која би дала одговоре на сумње да је Стефановић плагирао делове доктората одбрањеног на Мегатренду.

Такође се тражи да се преиспита акредитација Мегатренд унверзитета и да се у будућности испитају сви слични случајеви, на приватним али и на државним универзитетима.

Они су затражили да се приликом акредитације универзитетских програма узме у обзир и поштовање етичких стандарда и правила и да се све мастер и докторске дисертације у Србији, без обзира да ли су одбрањене на државним или приватним универзитетима, објављују у електронској фоми, како би биле доступне широј академској јавности.

– Позивамо све институције и учеснике у дебати да овом проблему приступе одговорно и да га не представљају као политичко, већ као академско питање – наводи се у петицији.

(Танјуг)