Прочитај ми чланак

Вилијам Монтгомери: Влади и СНС-у прети расцеп

0

montgomeri02rasfoto-nemanja-kostic_f

(Блиц)
Вилијам Монтгомери, бивши амбасадор САД у Београду, оптужује Европску унију да је Србију довела пред немогућ избор и да Србији шта год да уради предстоје политичка превирања, нестабилност, као и подела у Влади и у највећој владајућој странци.

Монтгомери је јуче „Блицу“ дао интервју електронском поштом.

Мислите ли да би тешке одлуке о Косову могле да доведу до раздора међу лидерима владајућих станака? Да ли већ видите пукотине у њиховим односима?

– Због недостатка разумевања за Србију или због неосетљивости и равнодушности, Европска унија је Србију ставила пред немогућ избор. Ако изабере било коју од две опције – било да прихвати ултиматум типа “узми или остави“ или да га одбије – то ће готово сигурно поделити Владу, СНС и земљу као целину.

То не би требало да буде начин на који се ЕУ понаша према једној будућој чланици. Чињеница је да је датум потпуно произвољан и да служи само као средство притиска у преговарачкој тактици. А молим вас да не заборавимо да чак и ако Србија добије датум за почетак преговора, нема апсолутно никакве извесности да ће у догледној будућности бити и позвана да приступи ЕУ. Македонија и Турска имају тај статус и обе чекају већ више од деценије. Постоје нека 34 поглавља преговора која се тичу свих аспеката друштва, и сва морају да буду затворена пре него што чланство у ЕУ постане могуће. А свако од њих ће захтевати уступке.

Шта би могло да изазове расписивање превремених избора и да ли мислите да би постизање споразума с Приштином значило да ће ова коалиција остати на сцени?

– Као што сам рекао, и одлука да се ултиматум прихвати и она да се он одбије поделиће земљу и изазваће политичка превирања и нестабилност. То је веома несрећна околност, јер би српски народ требало охрабрити да у процесу приближавања ЕУ буде јединствен, а не подељен.

Да ли мислите да СНС и СПС могу да потпишу без политичких последица да буду оптужени као издајници?

– СНС и СПС ће бити осуђивани и ако потпишу и ако не потпишу, то је ситуација у којој нико није на добитку и која иде наруку само екстремистичким странкама.

Имајући у виду да сте веома блиски с председником Николићем, који вас је замолио да му будете саветник, да ли мислите да је он заиста проевропски оријентисан и да може да води земљу ка интегрисању у ЕУ?

– Уверен сам да председник Николић хоће да Србија буде у потпуности прихваћена чланица ЕУ. Он је, међутим, веома принципијелан човек и неће пристати ни на шта за шта лично не верује да је у интересу Србије.

Како процењујете улогу премијера Дачића и потпредседника Владе Вучића кад је реч о преговорима о Косову?

– Мислим да су били добар тим. Важно је да су обојица учествовала у преговорима, тако да имају јасну представу о оном што је током њих речено и не може да буде створен утисак да је међу њима било неспоразума. Ово је критично време за Србију и владајућа коалиција мора да буде јединствена у тражењу пута који води напред.

САД подржавају Тачија

Каква је улога САД у овим преговорима о Косову? Сви мисле да је Вашингтон све време вукао конце иза сцене.

– На несрећу, мислим да је влада САД наставила своју дугогодишњу политику потпуне подршке влади у Приштини. Последица таквог приступа је да Тачи није био под стварним притиском да учини значајне уступке.