Прочитај ми чланак

(ВИДЕО): Студенти се разишли, долазе и сутра пред РИК; Нема одлуке за Бгд изборе

0

У Београду испред Скупштине града почео је протест "Србија против насиља" против изборне крађе, одакле ће се упутити ка згради Републичке изборне комисије. Пратите дешавања уживо на сајту и Јутјуб каналу "Србин инфо".

00:20

После бутног протестовања испред РИК-а од 18 часова, студенти су се разишли на позив једног од организатора, који је обећао да ће се сутра наставити протест. И позвао све да дођу од 18 часова.

РИК још није донео одлуку о поништавању београдских избора, а одбио је све приговоре на нерегуларности републичких избора.

Србин.инфо је једини медиј који је од почетка до краја остао уз студенте, малобројни медији су отишли око 23 часа, а наш извештач Дејан Златановић је без иједне паузе, по „цичи зими“, извештавао испред РИК-а.

Шта се све дешавало погледајте у видео прилогу доле.

23:40

Студенти опет одбили предлог да се разиђу!

Ко зна који пут вечерас се апелује на студенте да се „не смрзавају“ и да се разиђу, па дођу сутра, али одбили су.

23:30

Чланови РИК-а праћени обезбеђењем су на кратко изашли испред зграде. Скривали су лица шаловима и капама, окупљени студенти су их дочекали звиждуцима и гласним узвицима „лопови, лопови“.

Неколико девојака је храбро ушло у расправу са њима, питало их: „Како вас није срамота!“

Након тога, чланови РИК-а су брзо побегли назад у зграду јер седница још траје.

23:15

„Полиција не да студентима да уђу у РИК“

Млади испред РИК-а су незадовољни након што им је Павле Грбовић саопштио да иако су добили одобрење да три студента уђу на седницу – ипак неће моћи јер „друга струја“ полиције не дозвољава.

Као одговор је добио громогласно: „Пустите студенте!“, СНС мафија“

22:51
РИК одбацио све приговоре на републичке изборе

На вечерашњој седници РИК је одбацио све приговоре који су поднети том телу поводом спровођења избора на нивоу републике 17. децембра.

Приговоре су поднели бирачи: Мирослав Паровић, Далибор Јеж, Иван Петковски, Вања Божовић, Веселинка Краљ, Данко Паскаљевић, Бојан Стефановић, Љиљана Бела Антонић и Снежана Шошкић.

22:40
Студенти ће наводно моћи да уђу у просторију где су опозициони посланици

Троје студената из групе „Студенти против насиља“ моћи ће да уђу у зграду Народне скупштине у Улици краља Милана, где се налази седишта РИК-а. Њима је дозвољено да буду у просторији где се налазе опозициони посланици.

Студенти који ће бити у овој делегацији су Милица Костин, Ема Миленковић и Павле Цицварић.

Из оргнизације Студенти против насиља и да уђу у просторије где су посланици Србија против насиља

22:27
Нови инцидент код РИК приликом уласка директора Републичког завода за статистику: Дошло до гурања, летеле флаше

Поново је дошло до инцидента испред РИК-а када је неколико запослених у Народној скупштини изашло из зграде да би увели директора Републичког завода за статистику Миладина Ковачевића у седиште РИК-а.

У том тренутку је дошло до гурања, а полетеле су и флаше ка Ковачевићу и припадницима обезбеђења.

22:25
Још један инцидент код зграде РИК-а, могуће хапшење

Испред улаза у РИК дошло је до инцидента, још увек није јасно да ли се ради о привођењу или сукобу.

На снимку се види како више мушкараца обара једну особу на под и делује као да јој стављају лисице недалеко од главног улаза у РИК и одводе у правцу Улице краљице Наталије

22:15
Неколико стотина младих и даље испред РИК-а

Испред Републичке изборне комисије и даље се налази, како јавља репортер нашег портала, неколико стотина људи.

21:10

Тензије испред РИК-а, млади се свађају са Ћутом који предлаже да се разиђу и дођу сутра.

„На шта ово личи! Нећемо кући, зашто смо дошли! Неки су дошли из Сремске Митровице, нисмо спавали 24 часа, радили смо за вас! Ко ће вам доћи сутра за Светог Николу!“

Скандира се: „Немојте нас издати“, „Хоћемо акцију“, „Мора вечерас“…

21:00

Почела је седница РИК-а

20:31

Стижу јаке снаге полиције, демонстранти им вичу „керови, керови“.

Изузетно је хладно, а народ стоји већ сатима напољу, углавном су млади.

20:30

„Излазите лопови“, „Не дамо Србију, не дамо Београд“, виче народ који је опколио зграду Републичке изборне комисије, уочи седнице која почиње у 21 час.

У згради су Мариника Тепића и Мирослав Алексић, испред коалиције „Србија против насиља“, који траже да се пониште избори у Београду због нерегуларности.

20:21
Представници РИК-а ушли на споредан улаз

Око 10-15 чланова Републичке изборне комисије ушло је на споредан улаз у Народну скупштину у Улици краља Милана.

20:04
Мањи инцидент око зграде Председништва

Како јавља репортер портала Нова.рс, у једном тренутку је полетела петарда ка згради РИК-а, а након тога је избио мањи инцидент када је једна група мушкараца покушала да се сукоби око зграде Председништва.

20:02
Алексић позвао на блокаду РИК-а

Мирослав Алексић, један од носиоца листе „Србија против насиља“, позвао је грађане да вечерас остану испред зграде РИК-а и блокирају то зграду споља.

„Предали смо захтеве РИК-у за поништавање избора у Београду. Предали смо снимке, предали све снимке и доказе под којим условима су одржани избори и како су брутално вршена крађа“, рекао је Алексић.

19:55
Обраћају се лидери Србије против насиља
 
Они су поручили народу да крађа не сме да прође и да остају у згради РИК-а док се не пониште избори. 
 

19:43
„Вучићу, одлази“, „Излазите напоље“; Лете јаја ка згради РИК-а

Све више народа пристиже, углавном младих. Хиљаде људи виче „Вучићу, лопове“, „Не дамо гласове“, „Не дамо Србију“, одјекује испред седишта Републичке изборне комисије, где се грађани већ дуже од сат времена налазе.

Поједини грађани су укључили светла на своји телефонима и њима машу. Поједини су понели јаја и гађају зграду РИК-а.

19:30
Тепић из седишта РИК-а: Налазимо се у посланичким просторијама, како министар полиције друге државе може да одлучује о локалној власти у Београду

Мариника Тепић је у телевизијском укључењу из РИК-а казала да се они тренутно налазе у посланичким просторијама у Народној скупштини у Улици краља Милана, где се налази и седиште Републичке изборне комисије.

„Нама је скренута пажња да не можемо да се налазимо у просторијама РИК-а, ми смо рекли нека они бораве у својим просторијама, а ми ћемо у својим“, рекла је Тепић.

18:45

„Не дамо Србију, не дамо Србију“, „Шапићу-Додиче“, „доле Вучићу“…

Ори се испред РИК-а, а међу демонстрантима је велики број младих.

18:40
Лазовић: Нисмо изгубили Београд, већ је он отет

Радомир Лазовић казао је новинарима испред РИК-а да „Београд није изгубљен, већ да је отет“.

Он је подсетио и на јучерашње довожење људи у Београд на гласање аутобусима.

18:35
„Не дамо гласове“: Све напетије испред РИК-а

„Вучићу, лопове“, “ Оставке“, „Не дамо гласове“, вичу окупљени грађани.

18:23
Мариника Тепић и Мирослав Алексић започињу штрајк глађу

Мариника Тепић рекла је испред РИК-а да ће Мирослав Алексић и она започети вечерас штрајк глађу до поништења београдских избора.

18:17
Народ стигао испред РИК-а

Окупљени су стигли испред РИК-а, а лидери опозиције су ушли у зграду РИК-а.

Народ виче „Вучићу, лопове“.

Они ће због изборне крађе тражити понављање избора, али не само у Београду, већ и у републици. Позив су, како сазнаје Нова.рс, упутили и осталим опозиционим странкама. Онима који су прешле цензус, али и онима који су остале испод њега. Каква ће бити судбина протеста, кажу у СПН, зависи од грађана и њиховог одзива.

Неколико сати након затварања бирачких места и објављивања првих резултата избора, представници листе „Србија против насиља“ позвали су грађане на протест испред Скупштине града Београда, у 18 сати.

Један од носилаца листе СПН на републичким изборима Мирослав Алексић данас је објаснио да је план окупљање испред Градске Скупштине са захтевом за поништавање избора у Београду. Окупљени ће се затим упутити ка седишту Републичке изборне комисије у улици Краља Милана.

Да ли ће протести бити свакодневни, Алексић није могао да прецизира.

Као ни бивши посланик Демократске странке Срђан Миливојевић.

„Ово је напад на људско достојанство“

Он у изјави за Нова.рс каже да се о протесту разговарало тек након конференције за новинаре која је одржана нешто после 23 сата.

„Ми смо тад кренули с разговорима о томе да одмах кренемо у даље протесте, чим је тај састанак завршен ми смо грађане обавестили о протесту. Оног тренутка кад смо постигли консензус где ће бити протест, која је сврха протеста, шта радимо на протесту, ми смо о томе обавестили грађане“, каже Миливојевић за Нова.рс.

Што се плана за протест тиче, наводи следеће:

„Ми имамо јасан план шта ћемо радити данас. Ићи ћемо у РИК, поднећемо захтев да се избори пониште, не само у Београду него и парламентарни. Јер тај резултат у Београду утиче и на парламаентарне изборе. Није нама само важно да имамо београдску власт и београдске изборе, него да тај изборни поступак и начин на који је компромитован и контаминиран, захтева поништење свих избора. Зваћемо све опозиционе странке које су учествовале у овој политичкој кампањи, и оне који су прешле цензус и оне које нису, да се ти људи изјасне и кажу да ли желе да буду опозиција. Овде није реч о крађи избора, овде је реч о нападу на људско достојанство и здраву, елементарну логику. Како 40.000 људи који немају пребивалиште у Београду може да одлучује о судбини Београда и Србије. Ту се прича завршава“, наводи Миливојевић.

На питање како су дошли до податка да је 40.000 личних карата фалсификовано за потребе ових избора, кађе да је то утврђено посматрањем на бирачким местима, преко контролора који су пратили колико је људи из БиХ дошло у недељу у Србију да би гласало.

Поред поништавања избора у Београду и Србији, листа „Србија против насиља“ тражи да се претходно обави „чишћење“ бирачког списка.