Прочитај ми чланак

Весна Пешић: Нема способних

0

vesna pesic1213(ФоНет)

Суштински проблем у Србији је недостатак квалитетних и кадрова који би требало да удахну нову снагу у реформски процес, а то нису само, како каже, „партијски другови“, изјавила је у интервјуу новосадском Дневнику политички аналитичар Весна Пешић.

„У принципу мислим да код нас ни једна странка нема довољан капацитет да изгура сва питања која су на дневном реду, и у том погледу смо у врло тешкој ситуацији. Где год да загребете то је све скандалозно“, рекла је она.

Пешић је рекла да јој владајућа коалиција не улива кадровско поверење и оценила да је ту пуно старих кадрова који су већ пензионери.

„Ја сам против тога да се пензионери запошљавају поново у влади и не видим зашто се и државна служба не би завршавала са 65 година, рекла је она и додала да то не треба да важи за парламент, зато што представници грађана могу да буду и млади и стари.

„Ми имамо министре пензионере, и говорим из сопствене перспективе – човек нема ту снагу да уопште може да ради, док се сада може очекивати да неко треба да се посвети послу и више од радног времена. Чини ми се да су то слабости ове владе, јер, рецимо, Мркоњић је близу 70, Кркобабић близу 80 година. Какви су то, уопште министри?

Има доста шупљина што се кадрова тиче, многе би требало мењати, налазити нове људе да би изгурали све то што треба да се уради“, рекла је Пешић.

Она је рекла да се места у државној служби, предузећима и управним одборима не морају попуњавати само партијским друговима које треба наградити због досадашњег рада.

„Док они све то врате тим кадровима који су задужили странку ми треба да поцркамо? Наравно, нису искључени политички људи, али морају да докажу да имају способност, рекла је она.

Говорећи о почетку преговора са ЕУ, она је рекла да треба очекивати проверу примене бриселског споразума у децембру и изразила наду да неће бити постављени нови услови.

Мислим да је прва фаза сређивања односа са међународном заједницом, пре свега Европском унијом, и решавање тог крупног проблема као што је Косово, углавном завршена, рекла је Пешић и додала да треба решавати крупна унутрашња питања.