Прочитај ми чланак

Излетела се – Весна Пешић: Ово је прелазни план, после Косова руши се и Р. Српска

0

Социолошкиња, колумнисткиња Пешчаника и бивша политичарка Весна Пешић каже да је француско-немачки, односно европски план, прелазни споразум, а не крајњи међународни уговор, те да би требало да нормализује односе Београда и Приштине и спречи сукобе.

Пешић је у емисији „Пола сата Демостата“ навела и да је председник Србије Александар Вучић десет година стварао десничарске организације и странке и заразио друштво путинофилијом, али да их све не контролише.

Наводи и да ће, кад и ако се реши косовско питање, на ред доћи Босна и Херцеговина и Република Српска. Пешић каже и да су Странка слободе и правде и Покрет слободних грађана проевропске странке, док је Не давимо Београд, према њеном мишљењу, политички прилично неартикулисан.

Упитана да ли ће, уколико се прихвати европски план за Косово, доћи до побољшања на унутрашњем плану у Србији, када су у питању владавина права, слобода медија и слично, Пешић каже да Запад није заинтересован за унутрашње проблеме Србије, посебно не у ситуацији када букти рат у Европи, пише Демостат.

„Шта ће бити са унутрашњим проблемима, можемо да видимо да је то независно од француско-немачког предлога, видели смо сада ово са тужиоцима. Наше унутрашње ствари ће се можда убудуће дешавати на неки другачији начин, али то је независно од француско-немачког предлога“, додала је она.

Она је навела да је Вучић постао једина особа која влада целокупним друштвом и институцијама и да зато међународна заједница преговара са њим, јер верују да је нешто прихваћено ако он прихвати. Тако је било и са Милошевићем, који је одлучивао о свему, наводи Пешић.

Пешић каже и да европски предлог споразума није крајњи међународни уговор између Србије и Косова, већ прелазни којим ће се нормализовати однос, јер светске силе желе да спрече евентуални сукоб на Косову, који би ишао у корист Русији и Путину, јер би се у том случају смањио притисак на Русију због рата у Украјини.

„Због тог великог светског питања, они се сад не упуштају у наше унутрашње ствари већ траже од Србије да потпише… то неко зове и мировним споразумом, да не би дошло до сукоба. То је француско-немачки споразум, а то није признавање Косова као међудржавни акт. То је политички, а не државни или правни акт“, наводи она.

На коментар да се, када се упореди ситуација бившег и садашњег председника, Бориса Тадића и Александра Вучића, када је реч о решавању питања Косова, испоставља да је Тадић ригиднији од Вучића, Пешић каже да се то видело и 2012. и сада. Она је подсетила да је Тадић одбио да се српске институције повуку са Косова и да је зато изгубио подршку са Запада.

„Он се тада, а и сада такође, појављује као неко против овог предлога, који је само једна нормализација односа Београда и Приштине“, наводи она.

Говорећи о десничарским странкама, организацијама и групама у Србији и њиховом односу према косовском питању и предложеном споразуму, Пешић наводи да их је Вучић десет година стварао, те да је уз помоћ таблоида заразио друштво више путинофилијом него русофилијом, на којима се заснива и десница.

Вучић сада има отпор који је сам стварао десет година, оцењује Весна Пешић.

Она каже да Вучић контролише неке од тих организација, али друге, попут, како она тврди, Двери, Нове ДСС и Народне странке – не. Каже и да је Народна странка екстремно десничарска странка, док је њен лидер Вук Јеремић „увек био националиста“.

Како додаје, припадници десничара које он контролише спуштају тон кад је реч о Косову и то се јасно види у њиховим гостовањима на телевизијама са националним фреквенцијама.

Коментаришући то што су лидери ДС и Покрета Срце, Зоран Лутовац и Здравко Понош, против споразума, Весна Пешић оцењује да „они нису никакви политичари“.

Драган Ђилас, како каже, званично држи проевропску линију, заједно са Павлом Грбовићем, који је у Скупштини рекао да подржава споразум, док оцењује да је Не давимо Београд политички прилично неартикулисан.

Социјалисти су, како каже, проруска струја и комбинатори који не могу да одрже странку без јавних предузећа.

Говорећи о вишепартијском систему у Србији, Пешић наводи да се он и није баш примио, те додаје да би за прави вишепартијски систем морале да постоје две стабилне странке које имају консензус око најважнијих унутрашњих и институционалних питања, као у Великој Британији или Немачкој. У Србији та база не постоји, наводи она.

Додаје и да отприлике двадесет одсто гласача подржава проевропске партије и да та европска Србија никада не може да нестане.

Упитана зашто грађанска Србија у ужем смислу речи не може да се конституише у стабилну политичку опцију, Пешић наводи – због пропасти Демократске странке.

„ДС је била та која је била велика странка. Ђинђић је рекао да не може да смени Милошевића док не направи политички инструмент за то. Он је од ујутру до увече ишао по терену, направио је ДС као велику странку, не би било 5. октобра да тај инструмент није постојао. То је све Ђинђић направио, он нас је све распоређивао. Пропаст ДС коју је Ђинђић стварао довела је до тога да мале проевропске странке немају на кога да се накаче“, навела је она.

Пешић је говорила и о белим листићима, за које се залагала, наводећи да је могуће да су бели листићи одузели процентуално победу Борису Тадићу, којем би то био трећи мандат, који иначе по Уставу не постоји.

„Али, кад је ДС гласала за Коштуницин устав гласала је под условом да се донесе уставни закон да се не рачунају ти мандати и да добије он трећи мандат. Због тога Борис можда и сад има идеју да му стоји тај трећи мандат који би могао да оствари“, наводи она.

Истиче да се Томислав Николић држао Устава и својих овлашћења док је био председник, а да је тек после мандата добио недозвољене ствари, у договору са Вучићем.

„Једини председник који није контролисао суд, тужилаштво и све редом, и узео целу власт, то је био Николић“, навела је она.

Говорећи о тренутном политичком систему, Весна Пешић каже да је ово што тренутно живимо наша политичка традиција ауторитаризма и да ми немамо опозицију која је у стању да смени власт.

„Сада када поставимо питање на који начин ће да оде Вучић, ми не знамо да одговоримо на то питање јер је опозиција сувише слаба“, наводи она.

Она предвиђа да ће, ако се реши проблем са Косовом, почети да се руши Босна и Херцеговина и Република Српска, јер се, како оцењује, у овој власти нико није одрекао Милошевићевог плана.

„Да се оствари то стварање српске државе, због чега су и почели ратови, а то је Милошевићев и Ћосићев план“, навела је она.

Подсећа да је Вучић сам прво тајно, па после и јавно, преговарао са Хашимом Тачијем о размени територија. То је знала и подржавала Федерика Могерини, САД је била склона да се тако реши питање Косова, али је Ангела Меркел била изричито против промена граница на Балкану, те да је зато тај план пропао.

„Сада та Заједница српских општина значи још увек ту идеју да се ти Срби припоје, а онда ћемо да кренемо да припајамо Републику Српску. Значи, српско питање никако да се реши, а ми у Србији нисмо важни“, закључила је Весна Пешић.