Прочитај ми чланак

Веселиновић, Стајић, Боцара: Позови СНС ради профита

0

Успон Слободана Боцаре, знаменитог новосадског инвеститора који пословне успехе, чини се, дугује блиским пословним И пријатељским везама са челницима главног града Војводине, никако није усамљен пример ове нове врсте јавно-приватног партнерства у доба СНС. Штавише: пејсаж новог златног доба у Србији не би био потпун без њега.

Како изгледа тај профитабилни коктел? Треба вам, за почетак, бизнисмен у успону, са приступом средствима која могу да покрију велике пословне подухвате. Некада вам, заправо, не треба ни то – битно је да новца има, а чији је није толико важно.

Foto: printscreen

Затим су вам потребне градске, општинске, покрајинске или републичке власти са носом за бизнис. У корист грађана, свакако, односно – макар неких грађана. Након тога, потребно вам је да институције (од Агенције за борбу против корупције до тужилаштва) контроле државних органа зажмуре на оба ока док ви заобилазите лабаве или непостојеће прописе на путу ка профиту.

Коначно, требају вам и атрфориана јавност и медији који раде за вас. Како то изгледа у пракси?

Примера ради, ево заменика градоначелника Весића и његовог – како се већ гласно говори широм престонице – пословног партнерства са грађевинским фирмама браће Стајић, Немање (градског Секретара за легализацију објеката) и Новака (грађевинског неимара).

Браћа Немања и Новак Стајић, које је недавно потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић означила као озлоглашене дивље градитеље у Београду, јавности су релативно непознати. Према њеним речима, поменути двојац под покровитељством Горана Весића за велике суме новца омогућава издавање дозвола нелегалним објектима, због којих Београд све више изгледа као једно неплански грађено дивље насеље.

Први од двојице браће, Немања, иначе је истакнути функционер СНС, а недавно је приведен под доста бизарним околностима. Црногорска полиција Стајића је, наиме, задржала по уласку у земљу, под сумњом да је кренуо за Никшић, где је новцем и логистиком требало да помогне братским странкама на локалним изборима. Тако су, макар, пренели црногорски медији, а сам Стајић није хтео да одговара на питања портал Нова.рс.

Српска листа и Звонко Веселиновић/Милан Радојчић

Није успон Звонка Веселиновића почео доласком СНС на власт у подручјима око администрстативне линије Косова, то је сигурно. Сигурно је, исто тако, да је његова и моћ његовог сарадника Радојчица цементирана у последњих бар осам година, од преузимања власити СНС. Веселиновић и Радојчић, раних двехиљадитих бизнисмени повезивани (а у Веселиновићевом случају и неправоснажно осуђивани) са пословима с оне стране закона, данас су уважени предузетници.

Тако је, рецимо, недавно први од двојице (конкретно фирма која је повезивана са његовом супругом) купио зграду у Улици краља Милана у строгом центру Београда, а која је пре тога била у власништву Града Београда.

За вакта Српске листе и њених претходних инкарнација у Косовској Митровици, други од двојице и званично је постао део власти, нашавши се у руководству најмасовније организације Срба на Косову. Пут им је нарочито очишћен након убиства Оливера Ивановића, али српско тужилаштво ту не види директну везу. Уосталом, Радојчић је прошао полиграф, И шта сад?

Милош Вучевић и Слободан Боцара

И тако на крају текста враћамо се на његов повод. Поменути Боцара имао је част и привилегију да му адвокат буде данашњи (најдуговечнији!) градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић. Док су били пословни сарадници, Боцарин бизнис је цветао; сад кад су само пријатељи, Боцарин бизнис прелива.

И то нарочито на плану сарадње са градским властима, у пословима купопродаје и експропријације градског земљишта. И сад – да ли Боцара има парцеле гради тамо где Град намерава да гради, или Град подиже комплексе тамо где су Боцарине парцеле? Тешко је рашчивијати.