Прочитај ми чланак

Вербић: Министарство не може оцењивати Стефановићев докторат

0

nebojsa-stefanovic-mica-jovanovic-megatrend-1

БЕОГРАД – Министар просвете Срђан Вербић оценио је данас да је петиција коју су потписали научни радници са захтевом да се формира академска комисија која би анализирала докторску дисертацију министра унутрашњих послова Небојше Стефановића „потпуно на месту“, али је додао да Министарство просвете то не може да уради. 

„Петиција је потпуно на месту и иницијативе те врсте очекујемо од универзитетских наставника. Они треба да поставе то питање и да траже да се проблем реши, али Министарство не може да формира независну комисију, јер у том случају она не би била независна“, објаснио је Вербић.

Према његовим речима, какву год комисију да направи министарство, неко ће бити незадовољан због начина на који је изабрана, или ће рећи да је бирана тенденциозно да би се донела оваква или онаква одлука.

Према речима Вербића, независно тело које би требало да се бави провером квалитета постоји и то је Комисија за акредитацију и проверу квалитета, а министарство само треба да оснажује тела која већ раде свој посао.

То тело треба оснажити да би могло да се бави свим проблемима који нису оно због чега су првобитно формирани, казао је Вербић и додао да то тело у овом тренутку нема довољно капацитета за све.

Најважније је да створимо услове да то независно тело може да ради и проверу квалитета, јер је до сада рађена, мање – више, само акредитација. Провера квалитета изискује већи напор, више људи, више времена, а само реакредитација траје 15 месеци, истакао је Вербић.

Он је најавио да ће за два дана бити представљен Нацрт закона о високом образовању и истакао да ће у том закону много већи нагласак бити стављен на рад независних тела.

(РТВ)