Прочитај ми чланак

Вељовић: Свако одлагање Дикићеве смене може да штети

0

dikic 55

(Б92)
Вељовић је на конференцији за новинаре, коју је назвао „најтежом у животу“, рекао да смену Братислава Дикића види као једино решење након убиства у Рековцу.

„Током ноћи сам размишљао и донео ову одлуку. То је најмање што сам могао учинити. Није битно да ли је у питању објективна или субјективна одговорност“, рекао је Вељовић.

Он је навео да је захтев за Дикићеву смену јутрос поднео премијеру и министру полиције, да очекује да је тај захтев већ потписан и да свако одлагање може само да штети.

Истакавши да је његова одлука упозорење и за друге старешине да воде рачуна о томе шта се дешава у њиховим јединицама, Вељовић је рекао да очекује пуну подршку премијера и министра полиције Ивице Дачића.

veljovic

„Затражио сам смену због монструозног убиства. Починилац није представник ни МУП-а, ни Жандармерије, већ изрод у држави Србији. Реконструкција догађаја и даље траје, проверавамо да ли је још неко учествовао у овом страшном злочину у ком су угашена два млада живота“, рекао је Вељовић, додавши да је за њега ово најтежа конференција „као родитеља, човека и професионалца“.

„На овоме нећу стати, ово није лични прогон и знате да ни раније нисам хтео да коментаришем извесне догађаје у Нишу за које се наводно везивао Дикић. Нећу да се мешам у рад Сектора унутрашње контроле, али ово је кап која је прелила чашу. Нисмо ми битни у полицији, ни Милорад Вељовић, ни Братислав Дикић, ни Родољуб Миловић, већ систем који мора да функционише“, рекао је Вељовић.

Директор полиције је навео да се није чуо са Дикићем поводом захтева за смену, али да је разговарао са њим јуче када је затражио да командант Жандармерије помогне МУП-у у решавању убиства у Рековцу.

„Полиција постоји ради народа и она мора да штити интересе народа, а не своје личне интересе. Очекујем пуну подршку премијера и министра унутрашњих послова. Полиција мора бити фактор стабилности у овој земљи и мора да се врати поверење у полицију“, рекао је Вељовић.

Подсетимо, полиција је синоћ привела припадника Жандармерије због сумње да је убио и спалио двојицу младића, који су јуче пронађени у изгорелом „аудију“ код Јагодине.

Како незванично сазнаје Б92, реч је о Александру К. (33), припаднику одреда Жандармерије из Краљева, који је раније радио у Београду и који је, незванично, и раније био предмет „интерних провера“.

Вељовић је одговарајући на питања новинара шта је са извештајем Сектора унутрашње контроле о раду Жандармерије који је тражио још 2011. године поновио да не жели да се меша у њихов рад, али и да се можда убиство у Рековцу не би ни догодило да је тај извештај добио.

Он је додао и да не зна како тај извештај имају поједини медији, а он га нема и додао да га је очекивао.

Директор полиције је истовремено и похвалио Жандармерију наводећи да је то једна одлична јединица и да не верује да ће се последња дешавања одразити на њен рад.

„Колико ја знам, стање у Жандармерији је редовно. Понашање појединаца не може да буде мерило рада Жандармерије, то је једна одлична и способна јединица и ниједан појединац њен рад не може да угрози“, рекао је Вељовић.

У току акције у Србији и Црној Гори

Вељовић је навео да конференцију држи и због успешне сарадње са колегама из Црне Горе поводом убиства Милоша Видаковића у Будви.

„У току су акције хапшења у Србији и Црној Гори, на основу којих очекујемо, не само да буде расветљено убиство у Будви, већ и барем три убиства која су извршена раније на територији две земље. Могуће да је убијени Видаковић био умешан у нека убиства у Србији, али сачекајмо да се заврши истрага“, рекао је Вељовић додавши да „Видаковић свакако није био цвећка“.

Он је рекао да су у току хапшења и разбијање јаке криминалне групе, која је деловала на територији Србије и Црне Горе и најавио лишавање слободе три и више особа у Србији и „барем две до три у Црној Гори“.