Прочитај ми чланак

Велимир Илић и Вук Драшковић: Карић да се врати у Србију – он је жртва мафије

0

Лидери СПО и НС поручују да је бизнисмен био на удару власти јер је политички ојачао, па су му због тога отете компаније које су успешно пословале

bogoljub-karic

Богољуб Карић је жртва политичке рекаташке мафије, а Млађан Динкић је имао пик на њега јер је много ојачао политички, тврде бивши министри Вук Драшковић, лидер СПО, и Велимир Илић, лидер НС.
У разговору за Курир Илић, који је у време приватизације „Мобтела“ био министар за телекомуникације, каже да је Карић добро пословао, те да није било проблема све док није изашао на политичку сцену. На питање да ли је Покрет снага Србије био толико јак да је Карић морао да буде склоњен, Илић каже:

– На седници владе Динкић је тражио да он буде задужен за приватизацију „Мобтела“, а не ресорни министар, односно ја. То ми је било чудно. Карић је био већински власник и знао је да не можемо да имамо два оператера, да мора да се иде у приватизацију, и само је тражио свој колач. Био је спреман и да с државом нађе компромис у вези с власништвом, и ту је могло да се разговара – каже Илић.

Он додаје да је Карић био Динкићева жртва јер је политички ојачао.

– Слање полиције да гаси БК телевизију, „Мобтел“, банку и друге Карићеве компаније искључиво су политички мотивисане растом Покрета снага Србије, с циљем да се он ухапси и компаније продају. То што је опрему Карић увезао у Југославију под херметичким санкцијама и направио прву мобилну телефонију у региону за сваку је похвали – истиче Илић.

Лидер НС подсећа да је Карић развио велики бизнис у иностранству.

– Он напољу ради изванредно и запошљава хиљаде људи, штета што није у Србији, што то нису српске фирме. Данас тражимо инвеститоре по свету, па способни људи попут Карића су нам неопходни. Ту има простора и за договор и за разговор, јер је велика штета једном посебном човеку ускратити да ради – сматра Илић.

Драшковић наводи да је лидер ПСС жртва политичке рекеташке мафије стасале после 5. октобра 2000.

– Његова телевизија је деведесетих била потпуно отворена и за власт и за опозицију. Ни данас ми није јасно зашто је полицијски кордон упао у ту телевизију, што није радио ни Милошевић. Не знам због чега је оптужен, али знам да је правосуђе било слушкиња тог политичко-рекеташког клана. Учињена му је велика неправда.

Богољуб треба да се врати и да ствара у Србији. Само продајом „Мобтела“, фирме коју је он створио, Србија је зарадила 1,7 милијарди евра, што је за награду, а не за казну – каже он.

Адвокат Милорад Пањевић: Карић је свуда слободан човек, сем овде

Богољуб Карић је у свим државама света слободан човек, сем у Србији, саопштио је јуче Карићев адвокат Милорад Пањевић.

Ту тврдњу поткрепио је тиме што су Интерпол и Стејт департмент закључили да дело за које се терети Карић није кривично, већ да је реч о политичком прогону.