Прочитај ми чланак

ВЕЛИКА ТРКА ВЛАСТИ И ОПОЗИЦИЈЕ – Ко ће окупити више људи у свега недељу дана

0

Србију очекују три велика скупа у само недељу дана у Новом Саду и Београду, на којима ће, како оцењују аналитичари, власт и опозиција још више поларизовати народ и такмичити се ко може више људи да изведе на улице.

Поред уобичајених грађанских протеста “1 од 5 милиона”, који се скоро четири месеца сваког петка и суботе одржавају у више од 80 градова, средином априла пажњу јавности окупираће три, барем према најавама, масовна догађаја. Најпре ће 12. априла у Новом Саду СНС одржати митинг у оквиру кампање “Будућност Србије”, дан касније ће у Београду опозиција организовати велики протест на који је позвала грађане из целе Србије, и коначно 19. априла напредњаци су заказали скуп у престоници. Лидери опозиције и СНС-а већ славодобитно најављују своја окупљања и практично се утркују у броју присталица.

– Иза свега се крије жеља и власти и опозиције да покажу колику подршку имају код грађана. Скуп СНС 19. априла требало би да буде нека врста контрамитинга који би могао да изгледа као дочек председника Русије Владимира Путина у Београду односно доказ да власт има више присталица. С друге стране, опозиција би морала темељно да испланира протест 13. априла. То би требало да буде перформанс који ће показати колико је људи против власти, али никако дан Д. Лидери опозиције требало би да понове све захтеве, али не би смели да на тај протест излазе са нереалним циљевима као што је, рецимо, оставка Вучића – наглашава политиколог Бобан Стојановић и додаје да ни сама опозиција не зна детаље тог протеста, па зато и не излази у јавност са плановима.

И пројектни директор Цесида Иво Чоловић митинге СНС-а тумачи као одговор ове странке на вишемесечне протесте.

– Грађански протести иза којих је стајала опозиција показали су жилавост и изазвали реакцију власти која сада жели да покаже како може много више људи да изведе на улице. Ипак, када је реч о опозицији, чини ми се да је време озбиљних протеста прошло и да би лидери морали да избаце неког кеца из рукава како би обновили енергију. Генерално, најављени скупови нису добри јер се на тај начин поларизује народ на ботове, сендвичаре, грађанску, прву и другу Србију. Практично већ имамо атмосферу која води ка изборима – подвлачи Чоловић.

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић сматра да тркање власти са опозицијом у броју људи на митинзима неће донети срећу ни народу ни држави.

– Председник Александар Вучић би требало да буде председник свих грађана, а не да их позива једне на друге. С друге стране, опозиција би 13. априла требало да инсистира и истраје на основним захтевима, а то су демократски и фер изборни услови. Уколико претходно власт не поведе дијалог о тим условима – каже Миливојевић.

Власт сигурно неће прихватити захтеве

Пројектни директор Цесида Иво Чоловић тврди да власт сигурно неће одговорити на ултиматуме опозиције.

– Чак и ако прихвати одређене захтеве опозиције, власт неће признати да је то учинила под притиском опозиције. Рецимо, уколико учини уступке у погледу изборних услова или слободе медија, представиће да је то урадила због захтева ОЕБС-а или међународних организација – сматра Чоловић.

Да ли ће Вучић бити у Србији 13. априла?

Председник Србије Александар Вучић позван је заједно са регионалним лидерима на отварање традиционалног 22. Међународног сајма у Мостару који ће бити одржан од 9. до 13. априла. Због тога се већ у јавности полемише да ли ће Вучић бити у Србији 13. априла током великог протеста који најављује део опозиције.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!