Прочитај ми чланак

“Велика Македонија“: Македонци хоће да цепају југ Србије?!

0

velika makedonija

(Танјуг)
Македонска телевизија Сител пре два дана је на својој званичној Фејсбук страници објавила мапу велике Македоније, на којој су држави припојени делови Србије, Албаније, Грчке и Бугарске. 

– Остаје само да се види како ће на ово реаговати државне институције. Наравно, прво треба обавестити све амбасаде и сачекати њихове реакције – пише приштински Коха диторе.

Историчар Бојан Димитријевић објашњава да је ово стара политичка прича коју Македонија и даље форсира.

– Мапа с припојеним деловима Србије, Албаније, Грчке и Бугарске је територија такозване велике Македоније. У време социјалистичке Југославије Македонија је такође често објављивала како обухвата већи простор него што је заиста обухватала. То је стара тенденција оних који заступају македонски национализам – каже Димитријевић.

Иначе, различити сукоби због македонске територије трају од 19. века. Тада су се око ове регије спориле Грчка, Србија и Бугарска. После Балканских ратова Србији је припала Вардарска Македонија, Бугарској Пиринска, а Грчкој Егејска. После распада СФРЈ дошло је и до спора новонастале државе Македоније и Грчке због имена, јер Грци сматрају да само они имају историјско право на назив Македонија, а и због тога што ова бивша југословенска република обухвата само део чувене регије.