Прочитај ми чланак

ВЕЛИКА „ГРЕШКА“ Демократске странке

0

demokratska-stranka glasanje
Агенција „Танјуг“ донела је у петак, 6. марта, изузетно занимљиву вест, која је нажалост прошла углавном незапажено. Ево те невелике вести у целини, онако како је објављена у дневном листу „Политика“ наредног дана:

„Портпарол Демократске странке Александра Јерков изјавила је јуче да би рачун те партије могао да буде одблокиран у наредних месец и по дана. `Надамо се да ћемо у наредних месец и по дана изаћи из блокаде, с обзиром на то да смо, према нашој рачуници, кредит потпуно исплатили, односно према рачуници Развојне банке Војводине, исплатили смо га 90 одсто`, рекла је Јерков за Танјуг. Она је подсетила да је странка, како би испоштовала Закон о финансирању политичких субјеката, после кампање 2012. године подигла кредит од 360 милиона динара са циљем да исплати сва дуговања која је имала према другим субјектима у кампањи. Испоставило се да је то била грешка, јер су многе странке остале дужне, додала је она.“

Закључне речи Александре Јерков више су него јасне: „испоставило се да је то била грешка“, казала је портпаролка, мислећи на то што је странка – поступила по закону. Поштовање закона је, према томе, нешто што се у Демократској странци сматра грешком, уколико остале странке нису учиниле исто! Нису остале странке, дакле, погрешиле што су се оглушиле о законске обавезе, него је ДС та која је направила грешку.

Зар се таквим гледањем на ствари може заслужити нова прилика да се управља државом?!

Наравно да странке које нису измириле своје обавезе морају да буду нападнуте и кажњене због тога. Да је Александра Јерков критичку оштрицу усмерила на супарнике који су прекршили закон, нико не би могао реч да јој каже. Напротив, свако би морао да се сложи да је сасвим у праву. Међутим, портпаролка ДС-а је урадила нешто друго и рекла да је поштовање закона у ствари грешка, из чега проистиче да ће следећи пут када се нађе у сличној или истој ситуацији, ДС урадити супротно и избећи законску обавезу, зато што се, дабоме, тако понашају и остале партије.

По тој логици, ДС ће једног дана исто моћи да каже и за предизборна обећања:

„Пошто је СНС изневерила сва обећања која је дала пре доласка на власт, онда ни ми не морамо да се трудимо да испунимо иједно наше, јер бисмо у супротном погрешили.“

А пошто СНС заиста јесте урадио све супротно од онога што је најавиљавао док је био у опозицији, онда испада да ће ДС и Александра Јерков стварно погрешити ако буду радили супротно.

У том случају, шта да раде грађани Србије? За кога да гласају поред овакве понуде, у којој сви до једног грешком сматрају то када странка поштује закон, а не када га крши?

(Фонд стратешке културе)