Прочитај ми чланак

Вехабије прете Србији устанком: Ударају на полицију и све неистомишљенике

0

Vehabija

После хапшења Сеада Плојовића и Изудина Црновршанина припадници вехабистичког покрета позвали присталице да се лате оружја и ударе на државу, политичаре, полицију и све неистомишљенике.

После вишегодишњег мировања и неке врсте илегале, вехабије у Новом Пазару и Санџаку поново „консолидују редове“, „дижу главу“ и отворено прете: држави, политичарима, полицији и неистомишљеницима.

Ухапшени Сеад Плојовић мајстор је и инструктор каратеа, једно време живео је у Бечу, а потом у Загребу, где је по налогу исламског центра из Аустрије основао вехабијски пункт, има и хрватско држављанство. Чврсто је повезан са колонијом вехабија у Горњој Маочи у Босни, а за емира признаје Нусрета Имамовића, главног вехабију из Босне.
Повод за последње претње, махом посредством санџачких интернет-портала, јесу хапшења Сеада Плојовића (31) и Изудина Црновршанина (26), оснивача месџида Фуркан у Новом Пазару, које је специјална противтерористичка јединица МУП-а Србије привела док су се спремали да крену у Сирију и тамо у рат одведу још неколико врбованих младих Санџаклија.

Према информацијама из полиције, Плојовић и Црновршанин су до сада у сиријски ратни пакао одвели шесторицу Санџаклија, од укупно тридесетак колико их тамо ратује. Неки се, нажалост, нису вратили, петорица су изгубила животе, међу њима и 20-годишњаци из Новог Пазара Елдар Кундаковић и Мирза Ганић. Кундаковића су убили војници Башара ел Асада, а Ганића припадници сиријске опозиције. Обојица су били чланови Фуркана.

mirza-ganic-1389203381-424079

Све Санџаклије ратују у формацијама војске Исламске државе Ирака и Шама (ИДИШ) коју финансира Ал Каида и која, како јављају сиријски медији, чини страшне злочине. Због тога је сиријска опозиција коју чине: Исламски фронт и Слободна сиријска војска, одлучила да Ал Каиду, а са њом и добровољце са простора Балкана, силом протерају из Сирије како им не би компромитовали револуцију.

Са новом групом Изудин Црновршанин требало је да крене такозваном косовском везом, преко Приштине и Истанбула, а ухапшен је пред сам полазак у Сирију. И Плојовић се спремао за скори пут у Алеп, где је недавно испратио свог блиског рођака, Новопазарца, који је у рат отишао са супругом и троје малолетне деце.

Двојица ухапшених вехабија, некада су били врло блиски Мевлиду Јашаревићу, Новопазарцу који се „прославио“ пуцњима на америчку амбасаду у Сарајеву, а за њихова имена се у јавности више чуло пре две године када су у Новом Пазару, испред седишта Фуркана (места за молитве регистрованог као НВО), физички напали екипу Федералне телевизије из Босне и новинара Авда Авдића, поломивши им део опреме.

И док полиција и специјално тужилаштво у Београду против Плојовића и Црновршанина најављују кривичне пријаве због кривичног дела терористичког удруживања, њихове „колеге“ и истомишљеници, у саопштењу за јавност, истичу да су непријатељи Алахове вере ухапсили двојицу њихове браће оптуживши их за тероризам да би заташкали праву истину о терору који, како наглашавају, долази од стране неких политичара према сопственом народу. За хапшење двојице вехабија оптужују се неки политичари из Санџака, за које се тврди да су слуге србочетничког режима у Београду и да криминалом пуне своје џепове и у затвор терају недужне муслимане-вернике.

На бројним интернет-порталима, блиским и неким верским лидерима и политичарима, вехабије из Санџака и њихова браћа из Босне и целе Европе на најбезобзирнији начин прете и позивају на прикупљање оружја, устанак, отпор, убијање… Посебно на мети је министар Расим Љајић, који се залаже за доношење закона којим би се спречио одлазак било ког држављанина Србије (не само вехабија) на инострана ратишта. Из истог разлога на мети су и Фахрудин Радончић, министар иностраних послова БиХ, и Аида Ћоровић, председница НВО Урба-ин из Новог Пазара.

vehabije-u-srbiji

„Прете људи који туђу младу децу шаљу у туђе ратове, вероватно због добре зараде. Ти људи немају никакве везе са вером и исламом, само се крију иза вере. Реч је о најобичнијим криминалцима и ‘псима рата’, који испирају мозгове средњошколцима и још незрелим младићима и користе их као ‘топовско месо’ у Сирији. Нажалост, цео Балкан ће са оваквима имати пуно проблема“, истиче Аида Ћоровић.

Терористички камп на Нинаји

Вехабије су у Санџаку, а посебно у Новом Пазару, биле врло гласне до 2007. године, чак су и на улицама пресретали младе девојке и претили им због слободнијег облачења, док на планини Нинаји није откривен њихов терористички камп. Тада је у сукобу са полицијом убијен Исмаил Прентић, а Сенад Рамовић (још у затвору) је тешко рањен. Потом су разбијене још две групе вехабија које су припремале терористичке акције у Новом Пазару и убиство муфтије Муамера Зукорлића. Од тада број вехабија је преполовљен (многи су скратили дуге браде и вратили се свакодневном животу), а они који су остали верни ригидном исламском учењу Мухамеда бин Абдулвехаба из 18. века, повукли су се у неку врсту илегале, ретко залазе и у џамије и углавном клањају у месџидима (по кућама) где обављају и „друге активности“.

Почело тучом у џамији

Први озбиљнији проблеми са вехабијама у Новом Пазару су почели 2005. године када су се у Араб џамији, са осталим верницима, потукли покушавајући силом да им наметну свој вехабијски начин молитве који се битно разликује (другачије клањају) од традиционалног ханефијског учења ислама. Потом су из једне џамије изнели део инвентара и побацали у реку Рашку, да би 2006. године силом прекинули концерт групе Балканика на тргу у Новом Пазару, због тога што им се, како су тврдили, „није свиђала та врста музике“. Занимљиво је да је баш у то време Балканику, која се управо вратила са турнеје по исламским земљама, у Каиру слушало 20.000 Египћана, а у Пакистану више од 30.000 људи.

Сведочио и муфтија

На суђењу вехабијама у Специјалном суду у Београду као сведок се пре неколико година појавио и муфтија Муамер Зукорлић, који је тврдио да су вехабије хтеле да га убију. Муфтија је својим сведочењем пуно допринео да неке од вехабија, попут Сенада Рамовића и његове екипе, добију вишегодишње затворске казне. Портали блиски Зукорлићу сада оштро нападају државу због хапшења Плојовића и Црновршанина.

 

(Вести онлајн)