Прочитај ми чланак

ВАТИКАНУ битнија Србија од „јастребова“ из Загреба

0

hrvatski teolog i novinar Pisel

Хрватски новинар и теолог Драго Пилсел каже да је Ватикан схватио да не сме да попусти пред притисцима Загреба да Алојзије Степинац буде канонизован пошто-пото.

Како је рекао, због тога су цеп процес „ставили на чекање“.

Пилсел је у интервјуу за данашњи новосадски Дневник рекао да је добра одлука Светог архијерејског сабора Српске православне цркве (СПЦ) да се отвори дијалог са Римокатоличком црквом поводом намере да канонизује кардинала Алојзија Степинца.

„Не видим да ће у скорој будућности чланови Хрватске бискупске конференције прихватити критички поглед на Степинца нити да ће епископи СПЦ одустати од критике Степинца. Тек, било би нужно да СПЦ коначно обистини у јавном документу што замерају, па да видимо на чему смо тачно“, казао је Пилсел.

Он је оценио да су ватиканској дипломатији важнији екуменизам и односи са Србима и Русима него „погодовање јастребовима“ у Загребу.

Према његовим речима, у случају улоге Алојзија Степинца у Другом светском рату документи указују на то да је Степинац „изгубио компас“.

„Као и неки хрватски бискупи, који су секундирали Фрањи Туђману. То ја зовем ‘домољубна блокада духа’. Наиме, толико желите државу, толико вам је тај циљ важан, да ћете зажмурити на очита кршења људских права. Ми хришћани на то, ипак, немамо право, нити је држава најсветији идеал. Ко поистовети свој морал с нацијом и државом, тај је по дефиницији фашиста“, казао је Пилсел.

(Дневник)